Gazze Havaalanı: Filistin halkının İsrail tarafından yerle bir edilen rüyası

Gazze Havaalanı: Filistin halkının İsrail tarafından yerle bir edilen rüyası

Halihazırda yıkıntılar içerisinde bulunan Yaser Arafat Uluslararası Havaalanı, Filistin halkı tarafından özgürlüğün bir sembolü olarak addediliyor.

Halihazırda yıkıntılar içerisinde bulunan Gazze Yaser Arafat Uluslararası Havaalanı, Filistin halkı tarafından özgürlüğün bir sembolü olarak addediliyor.

2 Haziran 1996 sabahı, Yüzbaşı Ziyad el Beda, Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat'tan sürpriz bir telefon aldı.

Gazze'ye inen ilk pilot

Arafat, 39 yaşındaki Filistin Hava Yolları pilotu ve kendisinin şahsi pilotu olan Beda'ya, yeni inşa edilen Gazze Uluslararası Havaalanı'na iniş yapan ilk pilotun kendisi olacağını söyledi.

Şu an hava yollarının genel müdürü olan Beda, "O gün Gazze Havaalanı'nın ne hava haritası, ne radarı vardı. Hatta dünyada da tanınan bir hava limanı değildi." şeklinde konuşuyor.

Kahire Uluslararası Havaalanı da söz konusu uçuşa, Arafat doğrudan dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile konuşup izin alıncaya kadar müsade etmedi.

gaz.jpg

Arafat, Gazze Havaalanı'na inişinden sonra destekçilerini selamlıyor - 26 Temmuz 2000

İsrail tarafından yıkıldı

Pilot Beda, uçuş sırasında endişeden ellerinin ve ayaklarının titrediğini, Gazze Havaalanı'nda bu dönemde uygun iniş pistlerinin de olmadığını belirtiyor. İnişi yaptıktan sonra ise bölge halkının coşkuyla uçağın etrafını sardığını anlatıyor. Bu uçuşla beraber Gazze'ye inen ilk pilot olan El Beda, daha sonra Gazze'de toplam 55 uçuş daha yaptı. 7 Ekim 2000 yılında uçuşa kapatılan havaalanı, İkinci İntifada sırasında İsrail güçlerince tahrip edildi.

3344.jpg

250 milyon dolara mal olan Gazze Uluslararası Havaalanı - 24 Kasım 1998

Gazze Şeridi güneyindeki Refah şehrinin hemen dışında bulunan havaalanı projesi 1994 yılında Arafat tarafından başlatılmıştı. Birçok Filistinli, kar amacı gütmeden havaalanı inşaatında çalıştı. Havaalanının açılışı, Filistin'in devlet olarak tanınmasında önemli bir adım olarak görülüyordu. Ta ki İsrail buldozerleri 2001 yılında pistleri tahrip edinceye dek.

2007 yılından bu yana İsrail ve Mısır tarafından abluka altında tutulan Gazze'deki havaalanı, bölge halkı için halen bir özgürlük sembolü olarak görülüyor. Şu an yıkıntılar ve kumlar arasında tahrip edilmiş bir halde bulunan hava limanı için Filistinlilerin umutları halen tazeliğini koruyor.

Havaalanı'nın günümüzdeki hali:

gaze2.jpg

Eylül 2018

rrt.jpg

pist.jpg

Gazzeliler İsrail tarafından tahrip edilen havaalanı pistinden, ev inşa etmekte kullanabilecekleri malzemeleri alıyor - Ağustos 2010 

Kaynak: Al Jazeera, Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.