Gazze insani bir felaketle karşı karşıya

Gazze insani bir felaketle karşı karşıya

"Gerçekten eşi benzeri görülmemiş bir durumla karşı karşıyayız."

Fotağraf

Gazze'nin enerji idaresi, abluka altındaki bölgenin tek elektrik santralinin yakıtının birkaç saat içinde tükeneceğini bölgenin tamamen elektriksiz kalacağını açıkladı.

Filistin Enerji Kurumu Başkanı Zafer Melhem Çarşamba günü Filistin'in Sesi radyosuna yaptığı açıklamada, dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan ve yaklaşık 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze'de enerji santralinin öğleden sonra kapanacağını söyledi.

Gazze'deki yetkililer tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, "Bu durum bölgeyi tamamen karanlığa gömme tehdidini barındırıyor ve tamamı elektriğe bağlı olan tüm temel yaşam hizmetlerinin sağlanmasına devam edilmesini imkânsız hale getiriyor ve Refah Kapısı'ndan yakıt tedarikinin engellenmesi nedeniyle bunların kısmen jeneratörlerle çalıştırılması mümkün olmayacak" denildi.

Açıklamada ayrıca "Bu feci durum Gazze Şeridi'nin tüm sakinleri için insani bir kriz oluşturmakta" ifadeleri kullanıldı.

Gazze'deki yetkililerin açıklamasında İsrail'in su ve elektriği kesme de dahil misillemesi "modern tarihte savunmasız sivillere karşı işlenmiş en kirli toplu cezalandırma suçu" olarak nitelendirildi.

Açıklamada uluslararası topluma "insanlığa karşı işlenen bu suçu ve bu çok yönlü toplu katliamı" durdurmak için hızla harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Öte yandan Filistin Sağlık Bakanlığı, "Gazze Şeridi hastanelerindeki jeneratörleri çalıştırmak için gerekli yakıt stokunun yarın, Perşembe günü tükenmiş olacağını ve bunun da hastanelerdeki feci koşulları daha da kötüleştireceğini" söyledi.

Gazze'deki tüm geçiş kapılarının kapalı olması, bölge sakinlerinin ve hastanelerin uzun süredir bel bağladığı elektrik santrali ya da jeneratörler için yakıt getirilmesini imkansız hale getiriyor.

İsrail, Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların Cumartesi günü İsrail'in güneyine sızmasına karşılık, "topyekûn kuşatma" olarak adlandırdığı uygulamanın bir parçası olarak Pazartesi günü Gazze'ye elektrik akışını kesmişti.

Gazze ablukası

İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka, Haziran 2007'den bu yana devam ediyor. İsrail Gazze'nin hava sahası ve karasularının yanı sıra üç sınır geçiş noktasından ikisini kontrol ediyor. (Üçüncüsü ise Mısır tarafından kontrol ediliyor.)

Pazartesi günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yetkililerin bölgeye yönelik "tam bir kuşatma" kapsamında elektriği keseceğini, gıda ve yakıt girişini engelleyeceğini söylemişti.

Gallant bir video mesajında "Gazze'ye tam bir kuşatma uyguluyoruz... Elektrik yok, yiyecek yok, su yok, gaz yok - hepsi kapalı" dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin el Şeyh, salı günü yaptığı açıklamada, uluslararası toplumu "saldırganlığı durdurmak, yardım malzemelerinin girişine izin vermek ve Gazze Şeridi büyük bir insani felaketle karşı karşıya olduğu için elektrik ve suyu yeniden sağlamak için acilen müdahale etmeye" çağırdı.

BM yardımları

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu, Çarşamba günü Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada Gazze'deki okullarına sığınan 180,000'den fazla insana yardım etmek için iki haftadan daha az bir süre yetecek gıda ve su stokuna sahip olduklarını söyledi.

Konuyla ilgili olara, "Yiyecek ve su için 12 günlük malzememiz var. Yollar kapalı, telefon hatlarımız yok, hava saldırılarıyla vurulan şebekelerimiz var. Neler olduğunu bilmek bizim için gerçekten çok zor," ifadelerini kullanıyor kurumun müdür yardımcısı Jennifer Austin ve ekliyor:

"Gerçekten eşi benzeri görülmemiş bir durumla karşı karşıyayız."

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.