Gazze'de ateşkes: Hamas, İsrail ve Katar anlaşmayla ilgili ne dedi?

Gazze'de ateşkes: Hamas, İsrail ve Katar anlaşmayla ilgili ne dedi?

Gazze Şeridi'nde Hamas ile İsrail arasında Katar'ın ara buluculuğunda sağlanan ateşkes anlaşmasının kısa süre içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Hamas ve İsrail, Katar'ın arabuluculuğunda çatışmalara ara verilmesi konusunda anlaşmaya varmalarının ardından yaptıkları açıklamalarda savaşa yeniden başlamaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Anlaşma, Filistinli grupların 7 Ekim'de İsrail'in güneyine saldırmasından bu yana Hamas tarafından esir tutulan 50 kişiye karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını içeriyor.

Anlaşma uyarınca İsrail Gazze'deki tüm askeri faaliyetlerini dört gün süreyle askıya alacak, insani ve tıbbi yardım ile yakıt taşıyan yüzlerce kamyonun bölgeye girişine izin verecek.

İşte savaşan taraflar ve ara bulucu Katar tarafından yapılan açıklamalar:

Katar

"Katar Devleti, İsrail ve İslami Direniş Hareketi (Hamas) arasında Mısır Arap Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte yürüttüğü ortak arabuluculuk çabalarının başarıya ulaştığını ve bunun sonucunda insani bir duraklama için anlaşmaya varıldığını duyurmaktadır.

Duraklamanın başlangıç zamanı önümüzdeki 24 saat içinde açıklanacak ve uzatılması mümkün olmak üzere dört gün sürecektir.

Anlaşma, İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan bir dizi Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılması karşılığında Gazze Şeridi'nde halen rehin tutulan 50 sivil kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını içermekte olup, serbest bırakılanların sayısı anlaşmanın ilerleyen aşamalarında arttırılacaktır.

İnsani yardıma verilen ara aynı zamanda daha fazla sayıda insani yardım konvoyunun ve insani ihtiyaçlar için tahsis edilen yakıt da dahil olmak üzere yardım malzemelerinin girişine izin verecektir.

Katar Devleti gerilimin düşürülmesi, akan kanın durdurulması ve sivillerin korunması amacıyla sürdürülen diplomatik çabalara bağlılığını teyit eder.

Bu bağlamda Katar Devleti, Mısır Arap Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bu anlaşmaya varılması yönündeki çabalarını takdirle karşılar."

Hamas

"Sabırlı ve kararlı Filistin halkına karşı sorumluluğumuzdan ve onurlu Gazze Şeridi'ndeki kahraman halkımızın kararlılığını desteklemek, yardım sağlamak ve yaralarını tedavi etmek için yorulmak bilmeyen çabalarımızdan ve Siyonist düşman karşısında 7 Ekim'deki muzaffer direnişimizin iradesini pekiştirmek için yaptığımız çalışmalardan ilham alarak;

Günlerce süren karmaşık ve zorlu müzakerelerin ardından, Yüce Allah'ın yardımıyla, Katar ve Mısır'ın ısrarlı ve takdire şayan çabalarıyla dört günlük bir insani ateşkes anlaşmasına (çatışmalara geçici bir ara verilmesi) vardığımızı duyuruyoruz:

- Her iki tarafın da çatışmalara ara vermesi, Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinde işgal ordusunun tüm askeri faaliyetlerini durdurması ve Gazze Şeridi'ne giren askeri araç hareketinin durdurulması.

- Yüzlerce kamyon insani, tıbbi ve yakıt yardımının Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyindeki istisnasız tüm bölgelere girişine izin verilmesi.

- Halkımızdan 19 yaş altı 150 kadın ve çocuğun işgal hapishanelerinden serbest bırakılması karşılığında, işgal tutuklularından 19 yaş altı 50 kadın ve çocuğun tutukluluk sürelerine göre serbest bırakılması.

- Güneydeki hava trafiğinin dört gün süreyle durdurulması.

- Kuzeydeki hava trafiğinin sabah 10'dan akşam 4'e kadar günde altı saat durdurulması.

- Çatışmaların durduğu süre boyunca, işgal güçleri Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinde kimseye saldırmamayı ya da kimseyi tutuklamamayı taahhüt etmiştir.

- Selahaddin Caddesi boyunca insanların (kuzeyden güneye) serbest dolaşımının sağlanması.

- Bu anlaşmanın şartları, halkımıza hizmet etmeyi ve saldırganlık karşısında kararlılıklarını güçlendirmeyi amaçlayan direnişin vizyonu ve ilkelerine uygun olarak belirlenmiştir. İşgalin müzakereleri uzatma ve sürüncemede bırakma girişimlerine rağmen, direniş her zaman fedakarlıklarının, acılarının ve endişelerinin bilincindedir ve bu müzakereleri sahada kararlı ve güçlü bir konumdan yürütmüştür.

- Çatışmaların durdurulması anlaşmasının sağlandığını duyururken, ellerimizin tetikte olmaya devam edeceğini ve muzaffer tugaylarımızın halkımızı savunmak, işgali ve saldırganlığını yenilgiye uğratmak için tetikte kalacağını teyit ediyoruz.

- Halkımıza, kanlarına, fedakarlıklarına, sabırlarına, kararlılıklarına, kurtuluş ve özgürlük özlemlerine, hakların iadesine ve Allah'ın izniyle başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına sadık kalacağımıza söz veriyoruz."

İsrail

"İsrail Hükümeti rehinelerin tamamını evlerine geri döndürmekle yükümlüdür.

Bu gece hükümet bu hedefe ulaşmanın ilk aşamasının ana hatlarını onayladı. Buna göre kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehine dört gün içinde serbest bırakılacak ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilecek.

Buna ilaveten her on rehinenin serbest bırakılması, çatışmalara bir gün daha ara verilmesini sağlayacaktır.

İsrail hükümeti, -İsrail ordusu- ve güvenlik birimleri, tüm rehinelerin evlerine dönmesi, Hamas'ın ortadan kaldırılmasının tamamlanması ve Gazze'den İsrail Devleti'ne yönelik yeni bir tehdit oluşmamasını sağlamak için savaşı sürdürecektir."

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum