Gazze'de İsrail saldırıları sebebiyle evlerini terk eden çocuklar tavuk kümeslerinde kalıyor

Gazze'de İsrail saldırıları sebebiyle evlerini terk eden çocuklar tavuk kümeslerinde kalıyor

İsrail'in saldırılarına devam ettiği Gazze Şeridi'nde yüz binlerce sivil evsiz kalmış durumda.

(Fotoğraf: Mohammed Baker/MEE)

İsrail saldırıları sebebiyle binlerce binanın yıkıldığı Gazze Şeridi'nde bir barınak bulmak, yerinden edilmiş yüz binlerce Filistinli için bir lüks haline geldi.

İsrail'in saldırıları Gazze'yi sadece dört ay içinde neredeyse yaşanmaz hale getirdi.

Middle East Eye'dan Hala Alsafadi'nin haberine göre, İsrail ordusu Gazze'deki binaların yarısından fazlasını yıktı ya da hasar verdi ve kuşatma altındaki bölgede güvenli ya da yaşanabilir alanları giderek daraltmaya devam ediyor.

Ayrıca Filistinlileri kuzey ve orta Gazze'deki evlerinden güneye doğru sürerek Gazze'nin 2.3 milyon sakininin yüzde 85'ini yerinden etti.

Yaklaşık 1.5 milyon kişi sadece 64 kilometrekarelik bir alana sahip olan Refah'a sığındı ve şu anda aşırı kalabalık nedeniyle bir çadır kuracak kadar bile yer bulmakta zorlanıyor.

Gazze'de yerinden edilmiş pek çok aile barınak bulmak için aşırı önlemler almak zorunda kaldı.

Middle East Eye, Refah'taki bir çiftliğe sığınan ve burada açık tavuk kümeslerini çocukları için yatağa dönüştüren beş aileden biriyle konuştu.

"Bu çiftliğe gelmeye karar verdik çünkü gidecek başka bir yer bulamadık" diyen Rafat Lukman'ın 32 kişilik ailesinde yeni doğmuş bebekler ve küçük çocuklar da bulunuyor.

"Buraya birkaç gün dayanabileceğimizi düşünerek geldik ama bu savaş çok daha uzun sürdü. Kendi çocuklarımın tavukların uyuduğu kafeslerde uyuduğuna inanamıyorum. Onlara bakıyorum ve onlara verdiğim çocukluk için yüreğim parçalanıyor. Ama başka ne yapabilirdim ki?"

Çocuklar tavuk kafeslerinin içinden, dikenli tellerle kaplı yüksek duvarlarıyla Mısır kontrolündeki Refah sınırını rahatlıkla görebiliyor.

"Kızım ilk tahliye ettiğimizde oyuncak ayısını da yanında götürmüştü. Tüm zaman boyunca onu yanından ayırmadı." diyor Lukman ve ekliyor:

"Ama geçen gün yağmur yağdı ve çiftliği sel bastı. Kafeste uyuyordu ve oyuncak ayısı yağmur sularına düşüp kayboldu. Ertesi gün bunun için çok ağladı. Annesi ve ben yine kendimizi çok çaresiz hissettik. Ona yeni bir oyuncak ayı bile alamıyoruz."

Rafat'ın 12 yaşındaki kızı Mais, "Hala ölmediğimiz ve anne babamız hayatta olduğu için şanslıyız." diyor:

"Ama dürüst olmak gerekirse, kafeslerde uyurken hala korkuyorum. Geceleri çok soğuk ve karanlık oluyorlar. Böceklerden her zaman nefret etmişimdir ama burada her yerdeler ve bu konuda hiçbir şey yapamıyorum."

Kaynak: Mepa News

katki.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.