Gazze'de salgın hastalıklar yayılıyor

Gazze'de salgın hastalıklar yayılıyor

İsrail saldırılarının sürdüğü Gazze'de salgın hastalıkların hızla yayıldığı ifade ediliyor.

İsrail'in saldırıları sebebiyle 19 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği Gazze'de salgın hastalık tehdidi büyüyor.

Reuters'a konuşan 10 doktor ve yardım görevlisi, sağlık sisteminin çöküşe geçmesiyle birlikte salgın hastalıkların bölgeyi kırıp geçirmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Gazze'de 29 Kasım'dan 10 Aralık'a kadar beş yaş altı çocuklarda ishal vakaları yüzde 66 artışla 59 bin 895'e yükseldi. Aynı dönemde nüfusun geri kalanında ishal vakaları yüzde 55 arttı.

Örgüt, savaş nedeniyle veri akışında yaşanan problemlerden dolayı bu rakamların muhtemelen daha yüksek olduğunun altını çizdi.

DSÖ'nün 10 Aralık tarihli rakamlarına göre aynı zamanda Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden 21'i kapalı, 11'i kısmen işlevsel ve dördü de asgari düzeyde işlevsel durumda.

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) Gazze'deki operasyonlarının acil tıbbi koordinatörü Marie-Aure Perreaut, tıbbi yardım kuruluşunun 10 gün önce Han Yunus'taki bir sağlık merkezinden ayrıldığını, çünkü bölgenin İsrail'in tahliye emirleri dahilinde olduğunu açıkladı. Sağlık merkezinde solunum yolu enfeksiyonları, ishal ve cilt enfeksiyonları tedavi ediliyordu.

Perreaut, bölgedeki durum sebebiyle salgınların yayılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı:

"İki şey kesin. Birincisi, bu vaka hızıyla devam edersek dizanteri gibi bir salgının Gazze'ye yayılacağı. Diğer kesin olan şey ise sağlık bakanlığının da insani yardım kuruluşlarının da bu salgınlara müdahaleyi destekleyemeyeceği."

Bölgedeki salgınların ölümcül seviyelere ulaşmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.