Gazze'deki Hamas-İsrail ateşkesi 2 gün uzatıldı

Gazze'deki Hamas-İsrail ateşkesi 2 gün uzatıldı

Hamas, İsrail ile ateşkesin iki gün uzatılması ve buna bağlı olarak rehine ve tutukluların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varıldığını doğruladı.

Gazze'deki ilk dört günlük ateşkesin sona ereceği Pazartesi günü arabulucu Katar, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilen insani aranın iki gün daha uzatılacağını duyurdu.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el Ensari, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Katar Devleti, devam eden arabuluculuğun bir parçası olarak, Gazze Şeridi'ndeki insani ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurur" ifadelerini kullandı.

Hamas, İsrail ile ateşkesin iki gün uzatılması ve buna bağlı olarak rehine ve tutukluların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varıldığını doğruladı.

Hamas tarafının konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hamas, Katar ve Mısır'daki kardeşleriyle, geçici insani aranın önceki ateşkesle aynı koşullarda 2 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını ilan eder." denildi.

İnsani yardım amaçlı ateşkes süresince ve önceki haftalarda Katar, Mısır'ın desteğiyle, Gazze'de ateşkesin tesis edilmesi ve uzatılması için yoğun müzakereler yürütmüştü.

İlk ateşkes süresince kadın ve çocuklardan oluşan toplam 50 sivil rehinenin Hamas tarafından serbest bırakılması bekleniyordu.

Buna karşılık İsrail'in elindeki 150 Filistinli esir serbest bırakılacak ve Gazze'ye insani yardım girişine izin verilecekti.

Taraflar arasındaki anlaşmanın ilk üç gününde 39 İsrailli rehine, İsrail hapishanelerinde tutulan 117 Filistinli mahkum karşılığında Filistinli grup Hamas tarafından serbest bırakıldı.

Körfez ülkelerinin yürüttüğü paralel müzakereler sonucunda 17 Taylandlı, bir Filipinli ve bir Rus-İsrail çifte vatandaşı da Filistinli grup tarafından serbest bırakıldı.

İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere en az 15.000 Filistinliyi katletti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.