Gazzelilerin Sina Yarımadası'na sürülmesi planı İsrail istihbarat raporlarında

Gazzelilerin Sina Yarımadası'na sürülmesi planı İsrail istihbarat raporlarında

İsrail İstihbarat Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda, Gazze Şeridi'ndeki sivillerin Mısır'daki Sina yarımadasına gönderilmesini içeren taslak öneri dile getirildi.

Filistin tarafından tepkiyle karşılanan raporun İsrail- Mısır ilişkilerindeki gerilimi tırmandırabileceği belirtiliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu raporu varsayımsal bir alıştırma, bir "konsept belgesi" olarak değerlendirdi. Ancak İsrail'in bu konuda kulis çalışmalarına girdiği haberleri geliyor.

Buna göre, İsrail yeni bir mülteci krizinden kaygı duyan Avrupa Birliği'ni Mısır'a Filistinli mültecileri kabul etmesi telkiniyle baskı yaptığı, ancak bu talebin AB tarafından geri çevrildiği bildirildi.

Raporda ne öneriliyor?

Rapor 13 Ekim tarihini taşıyor. Rapor ilk olarak yerel bir haber sitesi olan Sicha Mekomit tarafından yayınlandı.

"Demir Kılıç savaşına yol açan Hamas suçları ışığında Gazze Şeridi'ndeki sivil gerçeklikte önemli bir değişiklik yapmak için" sunulan raporda üç seçenek sunuldu.

Bu seçeneklerden ilki Gazzelilerin Sina Yarımadasına gönderilmesini, ikincisi Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi'nin Gazze'de yeniden egemen olmasını, üçüncü olarak da yerel bir rejimin desteklenmesini içerdi. Raporda son iki seçenek, İsrail'e yönelik saldırıları caydıramayacağı için reddedildi.

Bir rapordan çok araştırma olarak nitelenen belgenin yazarları sundukları ilk seçeneği İsrail'in güvenliği için en arzu edilir alternatif olarak gördüklerini belirtti.

İsrailli yetkililer belgenin bağlayıcı olmadığını ve güvenlik yetkilileriyle bu konuda esaslı bir görüşme yapılmadığını söyledi. Netanyahu'nun ofisi de belgeyi "hükümetin ve güvenlik kurumlarının her kademesinde benzerleri hazırlanan bir konsept belgesi" olarak nitelendirdi.

Raporda bahsedilen Gazzelilerin gönderilmesine dair seçeneğe göre,

  1. Gazze'deki sivil nüfusun Kuzey Sina'daki çadır kentlere taşınması,
  2. Ardından kalıcı kentler ve tanımlanmamış bir insani yardım koridoru inşa edilmesi,
  3.  Yerlerinden edilen Filistinlilerin girişini engellemek için İsrail içinde bir güvenlik bölgesi oluşturulması öneriliyor.

Kaynak: Euronews

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.