Geleceğin Papa'sı görülen başpiskopos taciz vakalarını gözardı etmekle suçlanıyor

Geleceğin Papa'sı görülen başpiskopos taciz vakalarını gözardı etmekle suçlanıyor

Dünyada Katolik Kilisesi'nin en üst düzey kardinallerinden biri Mumbai Başpiskoposu Oswald Gracias kilisenin dahil olduğu çocuklara yönelik cinsel istismar iddialarına yanıt vermemekle eleştiriliyor.

Katolik Kilisesi'nin üst düzey kardinallerinden Mumbai Başpiskoposu Oswald Gracias Vatikan'da bu hafta çocuklara cinsel istismar üzerine düzenlenen konferansı hazırlayan dört kişiden biri.

Vatikan'da başlayan dört günlük 'cinsel istismar' konferansının açılışında Perşembe günü konuşan Papa, "Kilise adalet arayan küçüklerin çığlığını dinleyecek" demişti.

Bazılarının bir sonraki Papa olacağını savunduğu Gracias ise cinsel tacize uğrayan çocuklar için yeterince hızlı destek sağlamamakla eleştiriliyor. Bu kişiler Kardinal Gracias'ın durumu ona anlattıklarında taciz iddialarını ciddiye almadığını ileri sürüyor.

Hindistan'daki katolikler Katolik Kilisesi'nde cinsel tacizde bulunan rahiplerle ilgili korku ve sessizlik hakim olduğunu ve konuşmaya cesaret edenlerin zorluklar yaşadığını söylüyor.

"Adalet getireceğini düşünmüştüm"

Katolik Kilisesi içinde cinsel istismar konusu Vatikan'ın modern zamanlardaki en önemli krizlerinden biri. Katolik Kilisesi'nin onurunun bu konferansla şekilleneceği söyleniyor.

Katolik Kilisesi Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Avustralya gibi ülkelerde pek çok cinsel suistimal vakasıyla suçlandı. Ancak Hindistan gibi Asya ülkelerinde bu tür suçları ihbar etme sosyal damgalanmaya neden olabiliyor. Hindistan'daki 28 milyon Hristiyan'ın yaşadığı korku ve sessiz kalma kültürü sorunun gerçek lçülerinin görülmesine engel oluyor.

Gracias'ın bu konferansı yönetiyor olması Hindistan'da bazı çevreleri mutsuz etti. Onlara göre Kardinalin çocukları ve kadınları tacizcilerden koruma konusundaki geçmişi kuşku götürür. Bu gruplar Gracias'tan çok az destek gördüklerini söylüyor.

Oğlu istismar edilen anne "Kardinale rahibin çocuğuma ne yaptığını ve oğlumun acı içinde olduğunu söyledim. O bizim için dua etti ve Roma'ya gitmesi gerektiğini söyledi. O an kalbim yaralandı. Bir anne olarak ben ve oğlum için adalet getireceğini düşünmüştüm. Ama zamanı yoktu sadece Roma'yı gitmeyi düşünüyordu" dedi.

Kardinal o akşam yetkililere konuyla ilgili haber vermeden Roma'ya gitti. Yetkililere haber vermeden gitmesi Gracias'ın çocukları cinsel istismardan koruma yasasını ihlal etmesi anlamına gelebilir.

"Daha önce böyle şikayetler duydu"

Kardinal bir sonraki gün piskoposu aradığını ve ailenin polise haber verdiğini öğrendiğini söyledi. Polisi aramaması konusunda Gracias, 'Dürüst olmak gerekirse yüzde yüz emin değilim. Bunu düşünmem lazım. Elbette polis derhal müdahil olmalıydı" dedi.

Oğlunu doktora götüren anne, kontrolden sonra doktorun polisi aradığını söyledi. Adli tıp raporu çocuğun cinsel saldırıya uğradığını belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir rahip de Kardinal'in daha önce de bu tür şikayetler duyduğunu söyledi. Rahip "Bu iddialardan birkaç yıl önce onunla tanışmıştım. Bu rahiple ilgili güçlü dedikodular vardı. Ancak bir kiliseden başkasına gönderiliyordu. Kardinal bana bu tür söylentilerden haberi olmadığını söyledi" dedi.

Mart 2009'da bir kadın başka bir rahip, hakkında cinsel saldırı suçlamasıyla Kardinal'e ulaştı. Kadın, Kardinal'in harekete geçmemesi üzerine kadınlardan oluşan Katolik aktivistlere ulaştığını söyledi. Baskı altında kalan Kardinal Aralık 2011'de bir soruşturma komisyonu oluşturdu. Soruşturmadan altı ay sonra hala bir sonuç alınmadı ve suçlanan kişi kilisede çalışmayı sürdürdü.

Katolik kilisesinin kadınlar masasında çalışan Virginia Saldanha "Kardinale üç yasal ihbar gönderdik ve eyleme geçmezse konuyu mahkemeye taşıyacağımızı söyledik" dedi. Kardinal'in yanıtı ise "Rahip beni dinlemiyor" oldu. Sonunda rahip kilisedeki görevinden alındı ancak ayrılma nedeni kamuoyuna açıklanmadı. Kardinal'in rahibe şahsen verdiği ceza "kılavuzlu inziva ve terapatik danışma" oldu. Papaz okulunda bir süre kalan rahip bir süre de kilisede çalıştıktan sonra inziva kılavuzluğuna devam ediyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.