Geleceğin teknolojisi PWA nedir?

Geleceğin teknolojisi PWA nedir?

PWA (Progressive Web Apps) teknolojisinin ne olduğunu teknik olarak açıklamak gerekirse, internet siteleri ile mobil uygulama veya programların birleştirilmiş hali diyebiliriz.

PWA (Progressive Web Apps) teknolojisinin ne olduğunu teknik olarak açıklamak gerekirse, internet siteleri ile mobil uygulama veya programların birleştirilmiş hali diyebiliriz.

Eğer bu teknoloji gelişmeye devam ederse, donanımlardan ve cihazlardan bağımsız olarak çalışan yeni ve modern uygulamalar bizi bekliyor olacak.

Bugün Android ve IOS ekosisteminde uygulama geliştirmek, geliştiriciler için bir hayli zor ve zahmetli bir iştir. IOS ve Android ekosistemlerinin farklı çalışmasından tutun da yine bu sistemler üzerinden çalıştıran yüzlerce farklı cihazın bulunması, uygulama geliştiricilerini yüzlerce farklı cihaza özel uygulamalar geliştirmeye itiyor.

Bir geliştirici, geliştirdiği uygulamanın sağlıklı çalışması için, cihazların farklı ekran boyutlarını, farklı cihazlara özel donanım işlemcilerini ve uygulama işlemcilerinin nasıl çalıştığını ve benzeri birçok etkeni uygulamasının binlerce cihazda sağlıklı çalışması için hesaba katması gerekecek.

Bu da bugünkü modern uygulamalarda yaşanan problemlerin en başında gelen sıkıntı.

PWA teknolojisi ise tam olarak burada devreye giriyor. Örnek vermek gerekirse bir tarayıcı ile bir internet sitesini ziyaret ediyorsanız, kullandığınız tarayıcı veya işletim sisteminin dolaşmış olduğunuz sitenin görünümüne veya özelliklerine herhangi bir etkisi olmaz. Hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın ziyaret edilen internet sitesi tüm ziyaretçilerde hemen hemen aynı gözükecektir.

Bu da modern tarayıcıların işlevsellik olarak işletim sistemlerine benzer çalışmasından kaynaklanıyor. O yüzden bugün Google'ın tarayıcı tabanlı işletim sistemi ChromeOS var. Ancak tarayıcılar az öncede dediğimiz gibi işletim sistemlerinden farklı olarak, işlev açısından her yerde aynı sonucu verirler.

Tarayıcıları işletim sistemi kabul edersek web siteleri onların içinde çalışan uygulamalardır.

Ancak bugün birçok insan mobil cihazlarında mevcut tarayıcıları kullanmak yerine platformlara ait uygulamaları kullanmayı tercih ediyor. Bunun sebebi ise basit, çünkü uygulamalar daha kullanışlı ve daha hızlılılar.

PWA, uygulamaların kullanışlı ve hızlı tarafını internet sitelerinin basitliği ile birleştirmeyi hedefliyor. Böylece hem kullanıcılar hem de geliştiriciler bu yeni teknolojiden olumlu yönden faydalanmış olacak.

Peki ama nasıl?

Kullanıcılar:

 • Daha güvenli bir uygulama deneyimi yaşayacak. PWA uygulamaları, tarayıcıların güvenlik özelliklerinden ve kullanıcıların kullanmış olduğu tarayıcı eklentilerinin sağlamış olduğu özelliklerin etkisi altında  daha güvenli bir şekilde çalışabilecek. Ve bu sayede uygulamalar ve işletim sistemi arasındaki bağlantı en az seviyeye inecek.

• PWA teknolojisi sayesinde çok daha az alan kaplayan yeni uygulamalara kavuşacak.

• Uygulama mağazalarından tamamen kurtulabilecek ve yeni özelliklere çok daha hızlı kavuşacak.

Geliştiriciler:

• Farklı donanım ve cihazlar için ekstra özellikler ve ayarlar oluşturma derdinden tamamen kurtulacak.

• PWA uygulamaları geliştirmek çok daha basit olduğu için bir uygulamayı çok daha hızlı geliştirebilecek.

• PWA geliştirmenin basitliği ve uygulama mağazalarında uygulama yayınlamaya gerek kalmayışı geliştiriciler için masrafları ciddi anlamda azaltacak.

Sonuç olarak,

PWA'nın yeni bir teknoloji olduğunu belirtelim. Ancak bugün Facebook ve Twitter gibi teknoloji devleri PWA uygulamalarını kullanıma sunmuş durumda.

Eğer bir platforma ait PWA uygulamasını kullanmak isterseniz, -destekliyorsa- herhangi bir platformun web sitesini ziyaret ederek menü kısmından "ana ekrana ekle" (Chromium tarayıcılarda) veya "Yükle" (Firefox tarayıcılarda) butonuna tıklamanız yeterli.

Bu içerik Ramazan Arslan tarafından Mepa News için yazılmıştır.

tlgrm.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.