Gıda reklamları çocuk ve gençleri olumsuz etkiliyor

Gıda reklamları çocuk ve gençleri olumsuz etkiliyor

Dünya Sağlık Örgütü, çocuk ve gençlerin internette maruz kaldıkları sağlıksız gıda reklamlarından olumsuz etkilendiğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) dijital medyada çocuk ve gençlere yönelik sağlıksız gıda pazarlanması ile ilgili hazırladığı son raporda, medyada yapılan gıda pazarlamasının çocukların beslenme bilgilerini, tercihlerini ve algılarını etkilediğine vurgu yapıldı. Raporda internette giderek daha fazla zaman geçiren çocuk ve gençlerin, bu sırada sağlıksız gıdalarla ilgili reklam bombardımanına maruz kaldığına dikkat çekildi.

DSÖ Avrupa Birimi'nden Perşembe günü yapılan açıklamada yetkililere daha etkin önlemler alabilmek için, çocuk ve gençlerin internet kullanma alışkanlıkları ile firmaların reklam stratejileri konusunda daha fazla bilgi edinmeleri çağrısında bulunuldu.

Açıklamada yetişkinleri kalp hastalıkları, kanser ve şişmanlıktan korumak için; çocuk ve genç yaştaki internet kullanıcıların maruz kaldıkları sağlıksız besin maddesi reklamlarından korumanın önemine dikkat çekildi. Bu bağlamda özellikle aşırı şeker, tuz ve yağ içeren atıştırmalıkların taşıdığı tehlikeye vurgu yapıldı.

Örgüte göre, çocuk ve gençlerin sağlıksız ürünler konusunda dijital medyanın etkisinde kaldığını doğrulayan veriler gün geçtikçe artıyor.

İnternetten alışveriş yapıyorlar

Dünya Sağlık Örgütü İngiltere'de yapılan bir araştırmaya da dikkat çekti. Söz konusu araştırmaya göre, 13-17 yaşları arasındaki çocukların dörtte üçünü sosyal medyada markaları takip edip, beğeniyor. Bu çocukların yüzde 57'si uygulama ve online oyunlarda alışveriş yapıyor.

Örgüt, alkol üreticilerinin kullanıcıları sayfalarına davet etmesi veya içerik paylaşması halinde bunun özellikle gençleri etkileyebileceği uyarısında bulundu. DSÖ pek çok ülkede dijital medya reklamlarına televizyon reklamlarından daha fazla para harcandığına da dikkat çekti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.