Guaido Venezuelalı muhalifleri yeniden sokağa çağırdı

Guaido Venezuelalı muhalifleri yeniden sokağa çağırdı

Venezuela’da askeri kalkışma girişimi başarısızlıkla sonuçlanan muhalif lider Juan Guaido, Maduro yönetimi karşısında güç kaybetmemek için destekçilerini tüm ülkede sokağa çağırdı.

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, başkent Karakas’ta 30 Nisan’da bir grup askerle giriştiği kalkışmaya katıldığı için gözaltına alınan Ulusal Meclis Birinci Başkan Yardımcısı Edgar Zambrano için tüm ülkede protesto eylemleri düzenleyeceklerini duyurdu.

Başkentte düzenlediği basın toplantısında konuşan Guaido, “Paramiliter grupları silahlandıran bir rejimle mücadele ediyoruz ama bu bizi durdurmayacak. Tüm ülkede protesto gösterileri düzenleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Zambrano’nun askeri kalkışmada rol aldığı gerekçesiyle Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesinin talimatıyla Bolivarcı Ulusal İstihbarat Servisi (SEBIN) tarafından gözaltına alındığını belirten Guaido, bunun “Ulusal Meclis'e darbe” olduğunu öne sürdü.

Guaido'nun başarısız askeri kalkışma denemesinden sonra yaptığı son sokak çağrısına katılımın düşük olduğu gözlemlenmişti.

Trump, Maduro'yu küçümseyen ekibini sorumlu tutuyor

Amerikan Washington Post gazetesinin Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberinde, Venezuela’da muhalif lider Juan Guaido öncülüğünde Maduro’ya yönelik darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Trump’ın Maduro’yu devirmenin kolay olacağı konusunda danışmanlarının kendisini yanılttığından şikayet ettiği öne sürüldü.

Haberde, ABD’nin Venezuela politikasında herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığı, Amerikalı yetkililerin Maduro’nun devrilmesini artık uzun vadeli diplomatik bir mesele olarak gördüğü savunuldu.

ABD yönetimi Maduro hükümetinden kilit isimlerin Guaido tarafına geçeceği ve Maduro’nun da ülkeyi terk edeceğini bekliyordu.

Askeri kalkışma sürecinde ne oldu?

Uzun süredir büyük bir siyasi kriz içinde bulunan Venezuela'da muhalefet, 30 Nisan'ın ilk saatlerinde askeri ve sivil bir darbe girişiminde bulunmuş ve başarısız olmuştu.

Askeri kalkışmanın ardından, Başsavcı Tarek William Saab'ın isteği ile 7 milletvekili hakkında "Vatana ihanet, komplo, isyana teşvik, sivil isyana teşvik, suç işlemek için örgüt kurmak, yetki gasbı, kamuyu yasalara uymamaya teşvik etmek ve nefret suçu işlemek" ithamları ile hukuki süreç başlatmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.