Guantanamo kabusu Cezayir'de sürüyor: Eski mahkum 3 yıl hapis yatacak

Guantanamo kabusu Cezayir'de sürüyor: Eski mahkum 3 yıl hapis yatacak

Eski bir Guantanamo mahkumu olan Said bin İbrahim bin Umran Bakuş 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ABD'nin Nisan 2023 tarihinde Guantanamo'dan serbest bırakıp Cezayir'e gönderdiği Said bin İbrahim bin Umran Bakuş (Abdurrezzak Ali Abdurrahman) Cezayir'de 3 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Bakuş, Cezayir'e gönderildikten hemen sonra hapsedilmiş ve mahkemeye çıkarılmıştı.

Kendisine hiçbir suçlama yöneltilmeden ve mahkemeye çıkarılmadan 20 yıldan fazla bir süre boyunca Guantanamo'da tutulan 54 yaşındaki Bakuş, işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştı.

Bakuş, Cezayir'e gönderilmesinin ardından derhal yeniden hapsedilmiş Bakuş'un, 21 yıla yakın tutukluluk süreci hakkında sorgulanmıştı. Bakuş'un ailesiyle ve avukatıyla görüşmesine de izin verilmemişti belirtildi.

Kendisi de eski Guantanamo mahkumlarından olan Mansur Dayfi, Bakuş'un yaşadıklarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Pazar günü Said Bakuş Cezayir mahkemesinde büyük bir adaletsizlikle karşı karşıya kaldı. Guantanamo'da 21 yıl ve Cezayir hapishanesinde 6 ay kaldıktan sonra, 3 yıl demir parmaklıklar ardına mahkum edildi ve 2000 dolar para cezasına çarptırıldı. Bu bir adalet rezaletidir.

Cezaya çarptırılmasından sadece iki gün önce BM uzmanları Said'in adil olmayan yargılanması ve keyfi tutukluluğunun devam etmesi riski konusunda uyarıda bulunmuşlardır. Cezayir'e geri gönderilirken verilen güvencelere rağmen, kendisini Guantanamo 2.0 olarak tanımlanabilecek bir yerde buldu.

İletişimsiz gözaltı, yoğun sorgulama ve kötü muamele kabusunun içine atılan Said, yasal temsilden mahrum bırakılarak Guantanamo'nun dehşetini yeniden yaşadı. Bu bariz bir insan hakları ihlali ve adaletin başarısızlığıdır.

Said'in davası hesap verebilirlik ve reforma duyulan acil ihtiyacın altını çizmektedir. Ulusal güvenlik adına haksız yere alıkonulan ve istismara maruz kalan onun gibi şahısların çektiği acıları görmezden gelemeyiz.

Said geçen yıl Nisan ayında, Dışişleri Bakanlığı'nın insani muamele ve entegrasyon desteği güvencesiyle Cezayir'e geri gönderilmişti. Ancak Dışişleri Bakanlığı Said'in davası konusunda sessizliğini koruyor ve müdahale etmeyi reddediyor.

Tüm tutuklular için şeffaflık, hesap verebilirlik ve adil muamele talep etmenin zamanı geldi. Said adaleti hak ediyor ve biz de onun haklarının korunmasını sağlamak için yorulmadan çalışmalıyız."

Bakuş 2002 yılında Faysalabad'ta Pakistan güvenlik güçlerince gözaltına alınan ve El Kaide savaşçısı olduğu iddia edilen 20 kişiden biriydi. Pakistan ardından Bakuş'u ve diğer kişileri ABD'ye teslim etti. Bakuş dahil gözaltına alınan 20 kişi o yıl Guantanamo'ya nakledildi.

Zaman içerisinde o dönemde Pakistan güçlerince gözaltına alınıp Guantanamo'ya gönderilenlerden 19'u serbest bırakıldı ve farklı ülkelere iade edildi. Pakistan güçlerinin operasyonunda gözaltına alınanlardan yalnızca Ebu Zubeyde halen cezaevinde tutuluyor.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum