Guantanamo mahkumu Iraklı Kürt, ABD'nin suçlamalarını kabul etti

Guantanamo mahkumu Iraklı Kürt, ABD'nin suçlamalarını kabul etti

Guantanamo Cezaevi'nde tutulan mahkumlardan Neşvan Abdurrezzak Abdulbaki'nin ABD'nin suçlamalarını kabul ettiği açıklandı.

Guantanamo Cezaevi'nde tutulan mahkumlardan Neşvan Abdurrezzak Abdulbaki'nin ABD'nin suçlamalarını kabul ettiği açıklandı.

ABD, Abdulbaki'yi, El Kaide çatısı altında Afganistan'da Amerikan ordusuna ve müttefik güçlerine yönelik saldırılar gerçekleştirmekle suçladı.

Abdulbaki bir süredir El Kaide üyesi olmak suçlamasıyla ABD tarafından yargılanıyordu. Ancak Guantanamo'da kaldığı süre boyunca gördüğü işkence ve kötü muameleler sebebiyle uzun süredir sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olması, Abdulbaki'nin yargı sürecini uzattı.

Son yargılamada Abdulbaki'nin, ABD'nin Afganistan işgali başlangıcında "El Kaide komutanı olarak ABD güçlerine karşı planlar kurmak ve uluslararası savaş hukukunu ihlal etmek suçlamaları dahil olma"k üzere kendisine atfedilen birçok suçu kabul ettiği bildirildi.

ABD'nin suçlamalarını kabul eden Abdulbaki'nin Guantanamo'da tedavi altına alınmasının ardından anlaşma şartlarına bağlı olarak farklı bir ülkeye transfer edilmesi bekleniyor.

15 yıldır Guantanamo'da tutsak bulunan Neşvan Abdurrezzak Abdulbaki kimdir?

Iraklı bir Kürt olan ve ABD'nin "Abdulhadi el Iraki" ismiyle tanıttığı Neşvan Abdurrezzak Abdulbaki, 2007 yılından bu yana Guantanamo'da tutuluyor.

1961 yılında Irak'ın Musul şehrinde doğan Abdulbaki, bir müddet Irak ordusunda görev aldıktan sonra, Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmak üzere Afganistan'a gitti.

Savaşın ardından da Afganistan'da kalan Abdulbaki, ABD tarafından "El Kaide üyesi" olmakla suçlanarak Guantanamo'ya atıldı.

Abdulbaki, ABD'nin kendisine yönelik suçlamalarını ve "Abdulhadi el Iraki isimli kişi olduğu" iddiasını reddederken hakkında somut bir delil de bulunmuyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.