ABD'li yetkililer Guantanamo mahkumuna yapılan işkenceleri raporlardan çıkardı

ABD'li yetkililer Guantanamo mahkumuna yapılan işkenceleri raporlardan çıkardı

2000 yılında USS Cole isimli ABD donanmasına ait gemiye düzenlenen saldırıyı planlamakla suçlanan Abdürrahim el Naşiri CIA gözetimi altında su işkencesi gördüğünü ifade etti.

16 yıldır Guantanamo’da bulunan Abdürrahim el Naşiri sorgulandığı zamanlarda su işkencesi (waterboarding) gördüğünü belirtmesine rağmen, itirafları ABD'li yetkililerce raporlardan çıkarıldı.

Naşiri için görülen bir duruşma sırasında FBI'ın eski Arapça mütercimi John J. Elkaliouby , Naşiri'nin CIA tarafından waterboarding işkencesi gördüğüne dair ifadeler kullandığını söyledi.

10-003-001.jpg

Travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip olan 57 yaşındaki Naşiri, 2002 yılında Tayland'ta CIA yetkililerince waterboarding işkencesi gördü. Naşiri ayrıca cinsel tacize uğradı ve sorgulamalar sırasında elektrik, matkap ve silahla tehdit edildi.

Tüm bu işkencelere rağmen, ABD'li yetkililerce yazılan raporlarda, Naşıri'nin tanıklıklarına ve şikayetlerine yer verilmedi.

2007 yılındaki sorgulamalarda ABD ajanlarına, mahkumlara dair raporlardan işkence süreçlerini çıkarmaları ve bunları ayrı ve gizli belgelerde işlemeleri talimatı verilmişti.

Naşıri, Yemen'deki USS Cole saldırısında rol oynamakla suçlanıyordu.

2000 yılının 12 Ekim sabahı, Aden limanında yakıt ikmali için demirleyen USS Cole savaş gemisi, saat 11.18’de, C4 patlayıcılarla yüklenmiş bir botun infilak ettirilmesiyle hedef alınmıştı. Yaklaşık 300 kilogram patlayıcının infilak ettiği esnada, savaş gemisinin mürettebatı yemek için toplanmıştı. Patlama sonucu yaklaşık 12 metreye 18 metre boyutlarında bir delik oluşurken, 17 Amerikan askeri öldü, 39’u ise yaralandı.

Abdürrahim el Naşiri bu olayın ardından iki yıl sonra yakalandı ve ABD gözetiminde tutuldu.

Ancak Naşiri, işkence altında itirafa zorlandığı dönemin ardından, 2011 yılına kadar herhangi bir suçlamayla itham edilmedi.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.