ABD'nin Guantanamo muamması: Kapatılması için adım atılmıyor

ABD'nin Guantanamo muamması: Kapatılması için adım atılmıyor

Guantanamo mahkumlarının avukatları, ABD yönetiminin cezaevindeki durumu iyileştirmede yetersiz kaldığını belirtiyor.

Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu, Guantanamo Cezaevi'ndeki durumu ve gelişmeleri ele alan bir oturum düzenledi.

ABD Başkanı Joe Biden hükümetinin yetkililerinin de katılım sağladığı oturumda, Washington yönetimi yetkilileri, cezaevinin kapatılması, tutukluların salınması ve Guantanamo'daki sağlık hizmetlerine yönelik çabaları masaya yatırdı.

Middle East Eye'ın haberine göre, Washington yönetiminin Guantanamo Cezaevi'ni kapatmadaki kararlılığının devam ettiğinin belirtildiği oturumda, mevcut yönetimin, mahkumların kademeli bir şekilde cezaevinden nakledilmesine ve Guantanamo'nun kapatılmasına dair kapsamlı çalışmalar yürüttüğü savunuldu.

"Nakil işlemleri için görüşmeler sürüyor"

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşler Dairesi'nde Hukuk Danışmanı Yardımcısı Jeffrey Kovar, bu çalışmaların Dışişleri Bakanlığı'nca yabancı hükümetlerle görüşmeler yaparak devam ettiğini söyledi. Guantanamo mahkumlarının nakil işlemleri için diğer ülkelerle görüşmeler yapıldığını söyleyen Kovar, yakın bir zamanda yeni transfer işlemlerini beklediklerine işaret etti.

Öte yandan oturuma Guantanamo Cezaevi'ndeki mahkumların avukatları da katıldı.

Tutukluların avukatları, ABD yönetiminin cezaevinin kapatılması ve mahkumların nakli konusunda yeterli adımları atmadığını savunuyor.

Avukatların ve Guantanamo mahkumlarının itiraz ettiği başka bir problem ise, sağlık hizmetleri.

Cezaevinde tıbbi ekipmanların ve hizmetlerin yetersiz kaldığı ifade ediliyor.

"Guantanamo'da ölmemizi istemedikleri için asgari standartta sağlık hizmeti veriyorlar"

Guantanamo tutuklularından Asım Sabit el Halaki'ye mahkumiyet süresince eşlik eden Muhammed, Müslümanların haklarını savunmak üzere kurulan İngiltere merkezli CAGE'e verdiği bir röportajda, cezaevindeki sağlık gelişmelerini şöyle özetlemişti: "Guantanamo'da ona (Asım Sabit el Halaki) en temel düzeyde sağlık hizmetleri veriliyordu bunun nedeni ise ABD'nin cezaevinde ölmemizi istememesiydi. Sadece bizi hayatta kalmaya yetecek şeyler yapıyorlardı, daha fazlasını göremiyorduk."

Cezaevindeki yetersiz sağlık koşulları sebebiyle ABD'nin Guantanamo'da tuttuğu mahkumlardan 44 yaşındaki Ammar Beluçi'nin durumu gün geçtikte kötüleştiği ifade ediliyor.

Guantanamo tutuklularından Ammar Beluçi, CIA'in gizli merkezlerinde uğradığı çeşitli işkencelerden ötürü fiziksel ve zihinsel anlamda ciddi oranda yıpranmıştı.

Beluçi'nin yanı sıra CIA kara merkezlerinde işkence gören diğer mahkumlar da birçok hastalıkla karşı karşıya kalmıştı.

Avukatı Alka Pradhan, Ammar'ın okuma yetisinde bozukluklar olduğunu ve sağlıklı düşünme yetisinde problemler meydana geldiğini fark ettiğini söylemişti.

Raporlara göre Ammar hukuksuz olarak gözaltında tutuldu ve yasaklı olan birçok işkence tekniğine maruz bırakıldı.

Biden hükümetinin yönetime gelmesinden bu yana Guantanamo Cezaevi'nden yalnızca 4 mahkum serbest bırakıldı.

Guantanamo Cezaevi'nde şu anda 36 mahkum bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.