ABD'nin tıbbi ihmaline maruz kalan Guantanamo mahkumu ameliyat oldu

ABD'nin tıbbi ihmaline maruz kalan Guantanamo mahkumu ameliyat oldu

Guantanamo mahkumu Neşvan Abdurrezzak Abdulbaki'nin, cezaevindeki doktor ve tıbbi teçhizat eksikliği nedeniyle ameliyat süreci gecikti.

Guantanamo Cezaevi'nde tutulan mahkumlardan Neşvan Abdurrezzak Abdulbaki, 6. ameliyatını geçirdi.

61 yaşındaki Irak asıllı Kürt mahkumun son dönemde sağlık durumunun kötüleştiği belirtiliyordu.

Abdulbaki, uzun bir süredir omurga sorunu yaşıyor. Iraklı Kürt Guantanamo tutuklusu Abdulbaki'de dejerenatif disk hastalığı bulunduğu bildiriliyordu.

Bu kapsamda geçen günlerde Guantanamo'ya ABD'den bir doktor ekibi getirilmişti. Guantanamo mahkumlarının Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş yasağı bulunması sebebiyle ABD'de tedavi görmeleri mümkün değil.

Abdulbaki'nin 7 Kasım'da omurgasında his kaybı yaşadığını belirtmesinin ardından ABD'den doktorlar ancak bir süre sonra Guantanamo'ya gönderildi.

Guantanamo'daki doktor ve teçhizat yetersizliği sebebiyle Abdulbaki'nin ameliyatı 5 gün gecikmiş bir şekilde gerçekleşti.

Ameliyatın başarılı geçip geçmediği bilinmiyor.

Iraklı Kürt mahkum Abdulbaki'nin ameliyattan bir gün sonra rehabilitasyon sürecine başlayacağı sırada ağrıları sebebiyle düşüp bayıldığı ifade ediliyor.

Bu sebeple Abdulbaki'yi ameliyat eden doktorların, mahkumun durumunu gözetlemek için cezaevinde kaldığı belirtildi.

Öte yandan Abdulbaki'nin kalıcı felç riskiyle karşı karşıya olduğu bildiriliyordu.

Guantanamo mahkumu Neşvan Abdurrezzak Abdulbaki'nin ameliyatının geciktirilmiş olması dikkat çekiyor.

Bu durum Guantanamo'da tıbbi ihmal oluşabileceği sorununu da yeniden gündeme getiriyor.

Abdulbaki'nin Guantanamo'da gördüğü işkencelerden ötürü tekerlekli sandalyeye mahkum kaldığı bildiriliyor. Iraklı bir Kürt olan Abdulbaki ayrıca aldığı ağır dozdaki ilaçlar sebebiyle uyku problemleri yaşıyor.

15 yıldır Guantanamo'da tutuklu bulunan Abdulbaki'nin birçok kez omurgasından ameliyat geçirdiği biliniyor.

15 yıldır Guantanamo'da tutsak bulunan Neşvan Abdurrezzak Abdulbaki kimdir?

Iraklı bir Kürt olan ve ABD'nin "Abdulhadi el Iraki" ismiyle tanıttığı Neşvan Abdurrezzak Abdulbaki, 2007 yılından bu yana Guantanamo'da tutuluyor.

1961 yılında Irak'ın Musul şehrinde doğan Abdulbaki, bir müddet Irak ordusunda görev aldıktan sonra, Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmak üzere Afganistan'a gitti.

Savaşın ardından da Afganistan'da kalan Abdulbaki, ABD tarafından "El Kaide üyesi" olmakla suçlanarak Guantanamo'ya atıldı.

Abdulbaki, son olarak ABD'nin kendisine yönelik suçlamaları kabul etti.

Iraklı Kürt Abdulbaki'nin Guantanamo'da kaldığı süre boyunca gördüğü işkence ve kötü muameleler sebebiyle ABD'nin suçlamalarını kabul ettiği tahmin ediliyor.

ABD'nin suçlamalarını kabul eden Abdulbaki'nin Guantanamo'da tedavi altına alınmasının ardından anlaşma şartlarına bağlı olarak birkaç yıl içerisinde farklı bir ülkeye transfer edilmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.