Önce BAE sonra Husiler hapsetti: Eski Guantanamo mahkumunun çarpıcı öyküsü

Önce BAE sonra Husiler hapsetti: Eski Guantanamo mahkumunun çarpıcı öyküsü

Uzun süre Guantanamo'da tutulan eski mahkum Abdulkadir Hüseyin el Muzafferi, serbest bırakıldıktan sonra da özgürlüğüne kavuşamadı.

1976 yılında Yemen'in Beyda bölgesinde dünyaya gelen Abdulkadir Hüseyin el Muzafferi'nin hayatı, Amerikan işgali sırasında Afganistan'da bulunuyor olması nedeniyle tamamen değişti.

O dönem 25 yaşında bir doktor asistanı olan Muzafferi, işgal başlayınca Pakistan'a geçmek zorunda kaldı. Burada İslamabad yönetimi tarafından alıkonuldu ve herhangi bir suçu olmamasına rağmen ABD'ye teslim edildi. 2002 yılında Guantanamo'ya atılan Muzafferi, uzun yıllar boyunca burada tutulacaktı.

Guantanamo'da ağır şartlar altında geçen yaklaşık 8 yılın ardından, Amerikan idaresi, Muzafferi'nin Yemen'e geri gönderilebileceğine hükmetti. Ancak iade süreci 6 yıl boyunca gerçekleşmedi. Guantanamo'da 14 yıl tutulan Muzafferi için hapis yılları burada sona ermedi. Uzun süren bekleyişin ardından Guantanamo'dan serbest bırakılmak Muzafferi için bir kurtuluşa değil, daha büyük bir soruna dönüşecekti.

BAE: Guantanamo'dan daha ağır şartlar

2016 yılında Muzafferi'nin diğer birçok mahkumla beraber Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gönderilmesine karar verildi.

Kararın ardından 15 mahkum BAE'ye gönderildi. Ancak mahkumları Guantanamo'dakinden daha ağır bir süreç bekliyordu.

Başlangıçta mahkumların BAE'ye gönderilmesinin bir rehabilitasyon ve yeniden hayata adapte edilme programının parçası olduğu iddia ediliyordu. Ancak BAE'de söz konusu 15 mahkum oldukça ağır koşullara maruz bırakıldı ve işkence gördü. Muzafferi de bu mahkumlar arasındaydı.

Öyle ki mahkumlar, Guantanamo'nun BAE'den daha iyi olduğunu ifade edecekti.

Muzafferi burada hücrede tutuldu ve kötü muamele gördü. Avukatları, Muzafferi'nin akıl sağlığının bozulmaya başladığını ve kendisinde psikolojik problemler baş gösterdiğini ifade etti.

BAE'de geçen 5 senenin ardından, diğer Yemenli mahkumlar ve Muzafferi'nin ülkelerine gönderilmesine karar verildi.

Yemen'de Husilerin elinde esir edildi

Muzafferi 2021 yılında Yemen'de önce BAE'nin kalesi niteliğindeki Mukalla'ya, buradan da İran destekli Husilerin kontrolündeki başkent Sana'ya gönderildi.

Burada ailesiyle bir araya gelse de Muzafferi'nin çektiği sıkıntılar burada da son bulmayacaktı. Esaretinin 20'nci yılında ilk kez özgür kalma fırsatını yakalayan Muzafferi, bu kez de Husiler tarafından alıkonuldu.

2021 yılının Kasım ayında Muzafferi, henüz geldiği Sana'da bir kontrol noktasında durduruldu ve Husi güçlerince alıkonuldu. Ailesine Muzafferi'nin nereye götürüldüğü söylenmedi.

Muzafferi'nin Pakistan'ın elinde 2001 yılında başlayan esaret süreci, 2002 yılından itibaren 14 yıl boyunca ABD elinde Guantanamo'da devam etmişti. Ardından 2016-2021 yılları arasında BAE'nin mahkumu olan Muzafferi bu kez de Husilerce esir edilmişti. Akıl ve beden sağlığı bozulan Muzafferi'nin nerede hapsedildiği bilinmezken, kötü muameleye maruz kaldığı ifade ediliyor.

Intercept muhabirleri, yaklaşık 1 yıl boyunca Husilerce alıkonulan Muzafferi'nin nihayetinde Kasım 2022'de serbest kaldığını açıkladı.

Muzafferi, ABD'nin "teröre karşı savaş" sürecinde hayatlarını kararttığı milyonlarca Müslümandan yalnızca biri. 2001 yılından bu yana ABD ve müttefikleri milyonlarca Müslüman sivili katletti ve yaraladı. On binlerce kişi ise yine ABD ve müttefikleri tarafından çeşitli bahanelerle hapsedildi ve işkence gördü.

Söz konusu savaş süreci halen devam ederken, ABD'nin İslam dünyasına yönelik işlediği suçların dosyası da kabarmayı sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum