ABD işkence deneği olarak kullanmıştı: Guantanamo mahkumuna tümör teşhisi kondu

ABD işkence deneği olarak kullanmıştı: Guantanamo mahkumuna tümör teşhisi kondu

44 yaşındaki Guantanamo mahkumu Ammar Beluçi'ye tümör teşhisi konduğu öğrenildi.

(Fotoğraf: Alka Pradhan)

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatına (CIA) ait kara merkezlerinde işkence görmesi sebebiyle çeşitli hastalıklara maruz kalan 44 yaşındaki Guantanamo mahkumu Ammar Beluçi'nin sağlık durumu gün geçtikte daha da kötüleşiyor.

Beluçi'nin avukatı Alka Pradhan'ın cuma günü ABD'nin Washington eyaletindeki bir federal mahkemeye sunduğu bir yazılı belgede, söz konusu Guantanamo mahkumunun omurgasında tümör tespit edildiği belirtildi.

Avukat Pradhan ocak ayının başlarında Guantanamo cezaevine yaptığı ziyarette Beluçi ile görüşmelerde bulunmuştu.

Ammar Beluçi'nin bu görüşmede, cezaevindeki sağlık tesislerinde görev alan bir beyin ve sinir cerrahının kendisine omurgasında tümör tespit edildiği bilgisini Pradhan'a ilettiği öğrenildi.

Kasım 2022'de Beluçi'nin çekilen MR görüntülerinin kopyasını elde eden Pradhan'ın görüntüleri bağımsız tıbbi uzmanlara gönderdiği ve uzmanların Ammar Beluçi'de tespit edilen tümörün iyi huylu olduğunu söyledikleri ifade edildi.

Ancak uzmanlara göre, Beluçi'de tespit edilen tümor her ne kadar iyi huylu olsa da motor ve duyu sinirlerine sıçrama ihtimali bulunuyor.

Ammar Beluçi'nin CIA ve Guantanamo deneyimleri

Guantanamo tutuklularından Ammar Beluçi, CIA kara merkezlerinde uğradığı çeşitli işkencelerden ötürü fiziksel ve zihinsel olarak ciddi hasarlara maruz kalmıştı.

Hatta, raporlarda Ammar'ın, yeni ve tecrübesiz CIA sorgucularına, farklı işkence tekniklerinin öğretilmesi amacıyla bir denek olarak kullanıldığı belirtilmişti.

Beluçi'nin CIA sorgulamalarında uğradığı işkencelerin onda beyin hasarına yol açtığı, bunun da bilişsel yeteneklerine büyük oranda hasar verdiği biliniyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Beluçi gibi sağlık durumu gittikçe kötüleşen mahkumların gereken tedavilerini karşılamaktan kaçınmakla suçlanıyor.

Guantanamo cezaevinde Beluçi'yi ve diğer mahkumları tedavi edecek yeterli ekipmanın bulunmadığı ifade ediliyor.

Beluç asıllı bir Kuveyt vatandaşı olan ve Ali Abdulaziz Ali olarak da bilinen Beluçi, 11 Eylül Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon saldırılarında rol oynadığı iddiasıyla uzun süredir ABD tarafından mahkum olarak tutuluyor. Halen Guantanamo'da tutulan Ammar, daha önce de ABD'nin Afganistan başta olmak üzere çeşitli bölgelerdeki gizli merkezlerinde tutulmuştu.

Raporlara göre Beluçi hukuksuz olarak gözaltında tutuldu ve yasaklı olan birçok işkence tekniğine maruz bırakıldı.

Öte yandan CIA gözetiminde 3 yıl çeşitli işkencelere uğrayan Ammar Beluçi, ABD istihbarat örgütünün birçok kara merkezinde sorgulandı. Beluçi daha sonra 2006'da Guantanamo cezaevine aktarıldı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.