CIA'in cinsel işkencelerine maruz kalan Guantanamo mahkumu denetimli olarak serbest bırakıldı

CIA'in cinsel işkencelerine maruz kalan Guantanamo mahkumu denetimli olarak serbest bırakıldı

CIA'in çeşitli işkenceler uyguladığı Guantanamo mahkumu Mecid Han salıverilerek Orta Amerika ülkesi Belize'ye tahliye edildi.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatına (CIA) ait kara merkezlerde ağır işkencelere maruz kalan Pakistan asıllı Guantanamo mahkumu Mecid Han tahliye edildi.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan açıklamada, perşembe günü 42 yaşındaki Mecid Han'ın Guantanamo'dan serbest bırakılarak Orta Amerika ülkesi Belize'ye nakledildiği duyuruldu.

Hapis cezasını tamamlayan Mecid Han serbest bırakılarak eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden bu yana yeni bir ülkeye yerleştirilen ilk Guantanamo mahkumu oldu. Obama döneminden mevcut Biden yönetimine kadar ki süreçte serbest bırakılan Guantanamo tutukluları geri ülkelerine iade edilmişti.

Mecid Han'ın yeni bir ülkeye yerleştirmesindeki şartlar henüz bilinmese de eşi ve mahkumiyet sürecinde doğan çocuğunun da Belize'ye gidip onunla yaşaması bekleniyor. Mecid Han'ın tamamen serbest kaldığı, artık bir mahkum olmadığı ve Belize'de ailesiyle bir hayat geçireceği ifade ediliyor.

Ancak Mecid Han'ın burada da kontrollu bir hayat yaşayacağı sürekli olarak denetimli bir serbestlik yaşayacağı ifade ediliyor.

Han, serbest kalmasının ardından yaptığı açıklamada "Hayatta bana ikinci bir şans verildi ve ben bu durumu en iyi şekilde değerlendirme niyetindeyim. Allah'tan ve zarar verdiğim kişilerden af ve özür dilemeye devam edeceğim." diye konuştu.

Mecid Han'ın Guantanamo serüveni

Daha önce ABD'de yaşayıp lise eğitimini burada alan Mecid Han, 2003-2006 döneminde "El Kaide kuryesi olduğu" iddiasıyla CIA'in tutsağı olarak tutuluyordu.

Mecid Han, CIA'in tutsağı olduğu dönemde ağır fiziksel ve cinsel işkencelerle itiraflarda bulunmaya zorlandığını, diğer tutuklular gibi onun da işkencelerin hafiflemesi için itiraf içeriği doldurmaya, CIA görevlilerine hikayeler uydurduğunu belirtmişti.

Mecid Han'ın işkenceler nedeniyle ABD ile iş birliğini kabul ettiği biliniyor ve anlaşma gereği geçen yıl serbest bırakılması planlanıyordu. Fakat Mecid Han'ın işbirliği içeren ifadelerinin gerçek bilgiler mi içerdiği, yoksa Mecid Han'ın kurtulma çabasının ürünü olarak mı "uydurulduğu" halen bilinemiyor.

Örneğin Mecid Han Pakistan'ın eski cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'e suikast girişiminde bulunup başarısız olduğunu belirtiyor. Fakat bunun ispatlanabilir bir bilgi olmadığı vurgulanıyor. İşkenceleri hafifletmek için sorgulamada "hikayeler uydurduğunu" açıkça belirten Mecid Han'ın son ifadesinde de tahliye anlaşması için aynı yola başvurmuş olabileceği tahmin ediliyor.

"Kara bir leke"

Han’ın gördüğü işkenceleri duyurması sonrası ABD’de yedi kişiden oluşan bir askeri jüri tarafından görülen dava sonrası jüri, CIA kara merkezlerinde Mecid Han için yapılan muameleyi kınayarak işkenceleri “Amerika’nın ahlaki yapısına sürülmüş bir leke” olarak değerlendirdi.

ABD’nin “teröre karşı savaşı” esnasında kara merkezler olarak adlandırılan CIA tesislerinde bir dizi işkenceyi içeren “geliştirilmiş sorgulama teknikleri” uygulanıyordu ancak bu tesislerin kullanımı 2009 yılında durdurulmuştu.

"İstismarcı rejimlerin işkence tarzına benziyor"

Mektupta, Han’a yönelik muamelelerin “gelişmiş sorgulama tekniklerini” geride bırakarak modern tarihte tanık olunan istismarcı rejimlerin gerçekleştirdiği işkence tarzına daha yakın olduğu ifade edildi.

Suistimallerin istihbarat açısından pratik bir değerden yoksun olduğunu ve ABD çıkarlarına hizmet etmediği mesajı vurgulanan mektupta, “CIA personelleri gözetimindeki Bay Han’a uygulanan işkenceler, ABD hükümeti için bir utanç kaynağı olarak görülmelidir.” denildi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.