Türkiye’de tutuklu olan eski Guantanamo mahkumu Tatar Türkü, Rusya'ya iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye’de tutuklu olan eski Guantanamo mahkumu Tatar Türkü, Rusya'ya iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya

Tatar Türkü Ayrat Vahidov, Türkiye'de tutulduğu Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) açlık grevine başladı.

Rus asıllı Müslüman gazeteci Nadejda Kevorkova, Rusya Federasyonu makamları tarafından düzenlenen ve "uluslararası terörizm" ile ilişkilendirilen bir dosya sebebiyle yaklaşık 10 yıldır Türkiye'de tutuklu bulunan Tataristan uyruklu aktivist/yazar Ayrat Vahidov'un maruz kaldığı hukuksuzluklar hakkında bir haber hazırladı.

Habere göre Ayrat Vahidov, Türkiye'de tutulduğu Geri Gönderme Merkezi'nde açlık grevine başladı. Vahidov, bir ay evvel sol elinin üç parmağı kırılmasına rağmen tedavi talebi reddedildi. Kendisine röntgen çekildi fakat tedavi edilmedi. Habere göre Vahidov açlık grevine başlayınca yetkililer ameliyat edileceğini söylediler fakat akabinde hiçbir şey yapılmadı. Bu süreçte kendisine pek çok şey vaat edildi fakat hiçbirisi yerine getirilmedi.

Vahidov'un Geri Gönderme Merkezi'nde tutulması Rusya'ya iade edilmesine dair endişeleri de beraberinde getiriyor.

Öte yandan, Vahidov'un 10 yaşındaki oğlunun ikamet izni talebi de reddedildi. Eşi ve oğluna 2016 yılında ikamet izni verilmişti fakat 1 yıl evvel eşi de hapse atıldı. Hapisten çıktıktan sonra kendisi ve oğlu için tekrar başvuru yaptı bu başvuru da reddedildi. 

"Keyfi olarak tutuluyor"

Vahidov, 2016'dan beri keyfî olarak tutuklu bulunduğunu ifade eden Kevorkova, 2016 yılında yıl serbest kalması gerektiğini fakat bunun yerine 'Geri Gönderme Merkezi'ne nakledildiğini belirtti.

Kevorkova, Ayrat'ın 21 sene evvel ABD'nin Guantanamo'daki hapishanesinde kaldığını ve herhangi bir suçlamaya maruz kalmadan serbest bırakıldığını kaydetti.

Aktivist kaynaklar, Ayrat Vahidov konusunda ABD istihbaratının da Rusya ile iş birliği içerisinde olduğunu, Türkiye'nin de bu eksende "radikal İslamcı" olarak etiketlenen Vahidov'u serbest bırakmadığını savunuyor.

Vahidov'un çevresi kendisinin mevcut şartlarda herhangi bir yapıyla irtibatı olmadığını ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.