Güneş enerjisi 'en ucuz kaynak' olacak

Güneş enerjisi 'en ucuz kaynak' olacak

Görünüm Raporu'nda güneş enerjisi branşındaki büyümenin tahminlerin çok daha üzerinde olduğu kaydedildi.

Küresel piyasa tahminlerini hazırlayan uzmanlar Çin ve ABD’deki güneş enerjisi tesislerinin önümüzdeki beş yılda iki katına çıkacağını, Avrupa’daki artışın ise yüzde 50’yi bulacağını belirtiyorlar. 

Avrupa güneş enerjisi şirketleri çatı kuruluşunun başkanı James Watson küresel ısınmanın Paris iklim anlaşmasında öngörüldüğü gibi 1,5 dereceyle sınırlandırılabilmesi için rüzgâr ve su kadar güneş enerjisine de ihtiyaç olduğunu söylüyor.

"35 bin erken ölüm vakası önlenebilir"

İTÜ’den İşletme Fakültesi Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı ise “Yüzde 100 enerji verimliliği önceliklerine uygun bir iklim dostu politika uygulanırsa, hava kirliliği kaynaklı 35 bin erken ölüm vakası önlenebilir” dedi. 

Öte yandan Yeşil Düşünce Derneği ve Yeşil Avrupa Vakfı tarafından gerçekleştirilen ‘İklim İçin Yeşil Ekonomi Politikaları Raporu’ açıklandı.

Raporda, "Küresel ölçekte 2015’te üretilen elektriğin yüzde 90’ı yenilenebilir kaynaklı olmuştur. Güneş enerjisinin 2029’da en ucuz enerji kaynağı olacağı beklenmektedir.” ifadesi yer alıyor. 

Güneş enerjisinin payı yüzde 6'ya çıkacak

Güneş pilleri ve dizinleri üzerinden güneş enerjisini doğrudan elektriğe dönüştüren dev fotovoltaik tesisleri bütün dünyaya yayılıyor. Avrupa güneş enerjisi işletmelerinin çatı kuruluşu olan SolarPower Europe’ın Görünüm Raporu'nda güneş enerjisi branşındaki büyümenin tahminlerin çok daha üzerinde olduğu kaydedildi.

2016 yılında toplam küresel elektriğin yüzde 2’si güneş santrallerinde üretildi. Bu oran 2019 sonunda yüzde 4’e, 2021’de ise yüzde 6’ya çıkacak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.