Güney ile Kuzey Kore demir yolları birbirine bağlanıyor

Güney ile Kuzey Kore demir yolları birbirine bağlanıyor

Güney Kore trenleri, 10 yıldır ilk kez sınırın öbür yanına geçip Kuzey Kore'de yol almaya başladı.

Güney Kore'den 6 trenle gelen onlarca yetkili ve mühendis, Kuzey Kore'nin harap vaziyetteki demir yollarını modernleştirme ve Güney'e bağlama faaliyetlerini yürütecek.

Güney Kore'nin Kuzey'le Birleşme Bakanlığı, Kuzey Kore'ye geçen 6 trendeki yetkililerle mühendislerin 18 gün boyunca 1200 km uzunluğundaki demir yollarında incelemeler yürüteceğini duyurdu.

Kuzeyli yetkililerle birlikte çalışacak güneyli heyet, büyük bölümü 20. yüzyılın başından kalma Kuzey Kore demir yollarının modernleştirilmesine yönelik planlar hazırlayacak. İçinde yaşam ve çalışma alanları, yakıt depoları ve jeneratörler olan 6 tren, doğu ve batı hattı üzerinden Güney-Kuzey sınırını boydan boya geçip Çin sınırına kadar varacak.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki tren teknolojisi farkı

Güney Kore'de son teknoloji ürünü hızlı trenler mevcut iken Kuzey Kore'nin trenleri epey yavaş durumda. Kuzey Kore demir yollarının modernleştirilip uluslararası standartlara çıkarılmasının yıllar ve tabii milyarlaca dolar gerektireceği belirtiliyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin demir yolu sisteminin 'utanç verici' durumda olduğunu ifade etmişti.

2008'den beri sefer yapılmıyor

Güney - Kuzey Kore arasında kısa mesafeli bir hat 2007 yılında birbirine bağlanmıştı, bir Güney Kore kargo treni haftada 5 kez sınırın öbür yanına geçiyordu. Ama son sefer 2008 yılında yapıldı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasıyla seferler tümüyle durduruldu. 

Güney Kore lideri Moon Jae-in kurdele kesmek istiyor

Güney Kore liderliği, bu yılın sonunda Kuzey ile iki demir yolu bağlantısının açılışını kurdele kesme töreni eşliğinde yapmakta kararlı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.