Güney Kıbrıs'tan Türkiye’ye sondaj tepkisi

Güney Kıbrıs'tan Türkiye’ye sondaj tepkisi

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden yapılan açıklamada Türkiye’nin petrol ve doğalgaz aramaları için ikinci bir sondaj gemisi göndermesine kınandı.

Türkiye'nin ikinci sondaj gemisi Yavuz'un Kıbrıs'a ulaşmasının ardından Güney Kıbrıs'tan açıklama geldi. Türkiye'nin bölgeye sondaj gemisi göndermesini kınayan Güney Kıbrıs bu durumun "egemenliğinin ihlali" olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada "Bu ikinci sondaj planı, Kıbrıs'ın BM Deniz Hukuku ve uluslararası hukuktan doğan egemenlik haklarının Türkiye tarafından mükerrer ihlali ile gerginliği tırmandırma çabası ve Güney Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğinin en ciddi ihlalidir" ifadesi yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saraybosna ziyareti öncesinde havalimanında Doğu Akdeniz'deki krize ilişkin "Bu konuda sağdan soldan bazı rahatsız edici sesler çıkabilir ama bu seslerin hiçbirisinin bizi bu yolumuzdan alıkoymayacağını daha önce de zaten açıkladık. Bugün de aynı noktadayım, aynı şeyleri söylüyorum." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ikinci sondaj gemisi Yavuz, gece saatlerinde adanın kuzeydoğusundaki Karpaz burnu açıklarına ulaştı. Türkiye'nin Enerji Bakanı Fatih Dönmez, hafta sonu yaptığı açıklamada Yavuz adlı geminin petrol ve doğalgaz aramak için sondaj faaliyetine bir hafta içerisinde başlayacağını açıkladı.

İlk sondaj gemisi Fatih, Mayıs'ın başından bu yana bölgede bulunuyor. Güney Kıbrıs, Fatih gemisinin mürettebatı için yakalama emri çıkarmıştı. Avrupa Birliği liderleri geçtiğimiz ay Türkiye'ye çağrıda bulunarak, Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyetine son verme çağrısı yapmıştı. "Hedefe yönelik önlemleri" kapsayacak şekilde Türkiye'ye karşı alınacak önlemlerin değerlendirilmesi için Avrupa Komisyonu görevlendirilmişti.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.