Güney Kore ile İran arasında '7 milyar dolarlık gerilim'

Güney Kore ile İran arasında '7 milyar dolarlık gerilim'

Güney Kore ile İran arasında, İran'ın dondurulan banka hesapları nedeniyle gerilim yaşandığı bildirildi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, İran’ın, Kore bankalarında dondurulan paralar nedeniyle Güney Kore’yi Uluslararası Adalet Divanı’na şikayet edeceğini açıklamasının ardından İran’ın Seul Büyükelçisi Seyid Badamçi Şahbestari’yi geçtiğimiz Salı günü Bakanlığa çağırdı.

Güney Kore haber ajansı Yonhap’ta yer alan habere göre, İran’ın Güney Kore ile yaptığı petrol ticaretinde kullandığı iki banka hesabı, ABD’nin İran ile ticaret yapan ülkelere getirdiği yaptırım muafiyet süresinin bitmesinin ardından donduruldu.

ABD'nin İran ile dolar üzerinden ticaret yapılmasını engellemesi nedeniyle Güney Kore para birimi wonun kullanıldığı hesaplarda toplam 7 milyar dolar değerinde nakit varlık bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, geçtiğimiz hafta varlıkların serbest bırakılmaması halinde Güney Kore’yi Uluslararası Adalet Divanı’na şikayet edecekleri konusunda uyardı.

Bakanlık Sözcüsü, Washington ve Seul arasındaki ilişkileri ‘hizmetkâr ilişkisine’ benzeterek, Güney Kore’nin ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını ihlal etmekten korkmasının sebebinin bu olduğunu söyledi.

İran’ın karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklar, kendisine uygulanan ağır yaptırımlar ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkileri ışığında, Güney Kore’ye varlıklarının dondurulmasına ilişkin kararın kaldırılması çağrılarını artırdı.

Güney Kore, ABD’nin İran ile ticaret yapan ülkelere getirdiği yaptırım muafiyet süresinin sona erdiği Mayıs 2019’dan bu yana İran petrolünü almayı bıraktığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 14 Haziran’da İran Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Himmeti’ye, Güney Kore’deki varlıkların serbest bırakılması için yasal prosedürler de dahil olmak üzere kesin adımların atılması talimatında bulundu.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.