Güney Sudan'da 7 milyon insan açlıkla karşı karşıya

Güney Sudan'da 7 milyon insan açlıkla karşı karşıya

BM'nin bu yıl Güney Sudan için hazırladığı 1.8 milyar dolarlık insani yardım planının şu anda sadece yüzde 11'i finanse edilmiş durumda.

Birleşmiş Milletler Salı günü yaptığı açıklamada, istikrarsız Güney Sudan'da 7 milyondan fazla insanın önümüzdeki aylarda akut gıda güvensizliği riski altında olduğu ve bunların arasında "felaket" düzeyinde kıtlık yaşayan on binlerce kişinin de bulunduğu uyarısında bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yapılan açıklamada, "Tahminen 7.1 milyon kişi Nisan ve Temmuz 2024 tarihleri arasında yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşayacaktır" denildi.

Bu grup içerisinde "Felaket düzeyinde (IPC Faz 5) risk altında olan 79.000 kişi" bulunmaktadır. -"çoğunlukla iklimle ilgili sorunlar, ekonomik kriz ve çatışmalardan etkilenen yerlerde" - kıtlığa eşdeğer - olduğunu söyledi.

2011'deki bağımsızlığından neredeyse 13 yıl sonra, dünyanın en genç ülkesi istikrarsızlık ve şiddetle boğuşmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl komşu Sudan'daki savaşın baskısı altında kalan Güney Sudan'da toplam 9 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

OCHA'ya göre çatışmaların başladığı Nisan 2023'ten bu yana en az 670.000 kişi kuzeyden Güney Sudan'a kaçtı. Bunların yaklaşık yüzde 80'i daha önce Sudan'a sığınmış olan Güney Sudanlılardan oluşuyor.

OCHA, "Geri dönenlerin ve mültecilerin bu akını, sınır noktalarındaki ve varış bölgelerindeki sınırlı hizmetler üzerinde ek baskı oluşturmaya devam ediyor" dedi.

BM'nin bu yıl Güney Sudan için hazırladığı 1.8 milyar dolarlık insani yardım planının şu anda sadece yüzde 11'i finanse edilmiş durumda.

Kaynak: Mepa News, AFP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.