Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili ülkesine döndükten sonra gözaltına alındı

Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili ülkesine döndükten sonra gözaltına alındı

Gürcistan Başbaşkanı Iraklı Garibaşvili, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin gözaltına alındığını duyurdu.

Gürcistan Başbaşkanı Iraklı Garibaşvili, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına dair açıklama Saakaşvili'nin ülkeye döndüğünü belirttiği sosyal medya mesajını yayınladıktan yaklaşık 18 saat sonra geldi.

Gürcistan TV tarafından Saakaşvili'nin ellerinde kelepçe ve yüzünde geniş bir gülümseme olduğu halde polis tarafından gözaltına alınırken çekilen görüntüleri yayınlandı.

Saakaşvili Batum'da olduğunu bildiren bir videoyu Facebook hesabında paylaşarak, cumartesi günü yapılacak olan çok "önemli" olarak değerlendirdiği yerel seçimlerin ertesi günü Tiflis'te bir gösteri yapılması çağrısında bulunmuş, kendisinin de orada olacağını bildirmişti. Gürcü yetkililer ise Saakaşvili'nin ülkede olduğu bilgisini yalanlamıştı.

Ukrayna'da yaşayan Saakaşvili iktidarda gücünü kötüye kullanma suçundan gıyaben suçlu bulunmuştu

Gürcistan Hayali Partisi yerel seçimleri "güven oylaması "olarak algılıyor

Avrupa Birliği geçtiğimiz nisan ayında iktidar partisi ile aralarında Saakaşvili'nin Birleşik Ulusal Hareketi'nin de bulunduğu muhalif gruplar arasındaki siyasi krizi çözmek için bir anlaşmaya arabuluculuk etti.

Söz konusu anlaşmaya göre iktidardaki Gürcistan Hayali Partisi yerel seçimlerde 64 belediyenin nisbi olarak yüzde 43'ünden az oy alması durumunda 2022'de erken genel seçime gidilmesi konusunda uzlaşı yapıldı.

Bu nedenle Saakaşvili'nin gösteri girişiminin iktidardaki Gürcistan Hayali Partisi'nin yerel yönetimlerde söz sahibi olma planlarını alt üst etmesinden endişe ediliyor. Yerel seçimlere bir anlamda "güven oylaması " olarak bakan ulusal hükümet ise bu seçimlerden istediği sonucu elde edememesi durumunda önümüzdeki yıl erken genel seçim olasılığını tetiklemesinden kaygı duyuyor.

Mihail Saakaşvili kimdir?

Mihail Saakaşvili, Sovyetler Birliği döneminde dışişleri bakanı olan ve birliğin yıkılmasının ardından Gürcistan devlet başkanlığı koltuğunda oturan Edvard Şevardnadze'nin devrildiği Gül Devrimi'nin ardından göreve geldi.

2004-2013 yılları arasında cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Saakaşvili ülkedeki "kökleşmiş yolsuzlukla mücadele" konusundaki enerjik çabaları ile tanındı. Ancak bir süre sonra "otoriterlik eğilimi göstermesi ve değişkenliği" Gürcü halkını tedirgin etti.

2013 seçimlerinde Gürcistan Hayali Partisi'nin iktidara gelmesinden sonra Ukrayna'ya kaçan ve Odesa kent valisi olan eski muhalif lider Ukrayna vatandaşlığını elde etti ancak Gürcistan vatandaşlığını kaybetti. Ancak dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko aleyhine darbe planladığı iddiaları üzerine Saakaşvili Ukrayna vatandaşlığından çıkarıldı ve 2017 yılında sınır dışı edilerek Polonya'ya gönderildi.

Poroşenko'nun yerine seçilen Vladimir Zerenskiy'nin affetmesi üzerine yeniden Ukrayna'ya dönen Saakaşvili burada yolsuzlukla mücadele alanında yüksek bir mevkide görev yapıyor.

Kaynak: Euronews

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.