Abdullah Azzam

Abdullah Azzam

Hakiki adamlar zor zamanlarda belli olur

Hakiki adamlar zor zamanlarda belli olur

Hudeybiye'de ağacın altında Rıdvan biatini verenler 1400 kişiydiler. Bu ne zamandı? Hicri 6'ncı yılın Zilkade ayıydı. Anlaşma tahkim edilmiş bir hale gelmiş, Kureyş kenara çekilmiş ve Allah Rasulü ile savaşmaktan geri durmuştu, ta ki insanlar İslam'a girmeye başlayıncaya kadar. Kureyş daha önce de bundan korkuyordu. Yani Kureyş Allah Rasulü ile bir anlaşma yapmıştı ve onunla savaşmaktan geri duruyordu, ve fevc fevc insanlar bunu Müslüman olmak için bir fırsat olarak görmüştü. Kureyş bundan hoşlanmasa da. Böylece Müslüman oldular. Bu Hudeybiye Anlaşması'ndan 21 ay sonra yaşandı. Bundan sonra ne oldu? Mekke'nin Fethi. Rasulullah ile birlikte Mekke'yi fethetmeye gelenlerin sayısı 10 bindi. Bu, o zamana kadar uzanan süreçte kaç kişinin Müslüman olduğunu gösterir? En azından 8 bin 500 veya 8 bin 600 kişi, iki yıllık barış sürecinde İslam'a girmeye karar vermiştir?

Neden? 

Toplumda sizden hoşlanan insanlar olabilir. Fakat, eğer yönetim size karşı öfkeliyse, size yardım etmeye cüret edemeyeceklerdir. Öyle değil mi? 

İnanın bana, Mısır yönetimi öfkesini Seyyid Kutub ve ailesinin üzerine saldığı zaman, ailenin kadınları Seyyid ve Muhammed Kutub'u haftalık olarak ziyaret etmek için gerekli parayı bile karşılayamadığında, hiç kimse onlara tek bir dirhem dahi borç veremiyordu. Buna cüret edemiyorlardı. Onları şöyle söylerken duymuştum: "İnsanlar bizimle irtibatlarını kestiler. Bazı insanlardan, arkadaşlarımızdan borç para istemeye gittik. Bize 'Biz sizi tanımıyoruz. Bize gelmeyin, biz de size gelmeyeceğiz.' dediler." 

Yani, bir davetçi olarak eğer yönetime karşı durursanız, sizinle beraber duracak olanlar ölüme yahut ona benzer bir fedakarlığa hazır olan kimseler olacaktır. Hakiki adamlar, zorluk zamanlarında bilinirler. Hiçbir davetçi, eğer ailesinden, çocuklarından, servetinden ve işinden feragat etmeyi göze alamıyorsa sizinle beraber durmayacaktır. Zor şartlarda, hakiki adamlar dışında kimse sizin yanınızda durmayacaktır. Onlar az sayıdadır, inançlarıyla yaşarlar ve ilkelerine tutunurlar. 

Allah'ın Rasulü, Kureyş ile anlaşma yaptıktan sonra takip eden 2 sene içerisinde 8 bin 500'den fazla kişi Müslüman oldu. Ve Hicri 8'inci yılın Ramazan ayında Kureyş mağlup edildiğinde, bunun ardından Hicri 8'inci yılın Şevval ayında Hevazin de mağlup edildiğinde, Arap Yarımadası'nın dört bir yanından fevc fevc heyetler Huneyn'e İslam'a girmek için gelmeye başladı. "Allah’ın yardımı ve fetih gelince, insanların Allah’ın (son) dinine akın akın girdiklerini görünce..." (Nasr Suresi, 1-2)

Çevrenizde yoğun bir cahiliye ile karşılaştığınız zor şartlarda, insanların çağrınızı kabul etmesini beklemeyin. Her şeylerini, canlarını bile feda etmeye hazır olanlar dışında bunu kimse kabul etmeyecektir.

Kureyş ve Hevazin Hicri 8'inci yılda yenildi. İki yıl sonra, Hicri 10'uncu yılda, Rasulullah 124 bin insanla birlikte Hacc yaptı. Bunların ne kadarı Mekke'nin fethi sırasında mevcuttu? 10 bini. Bu şu anlama gelir ki ikisi arasındaki 2 senede, 114 bin kişi Müslüman oldu. Fakat bu toplumun özü, aslı, temeli, çekirdeği, Uhud'a katılan 1000 kişi veya Rıdvan biatine şehadet eden 1400 kişiydi. Eğer bunlar sahneden çıkarılacak olursa, tüm toplum çökerdi.

Bu sebeple, yönetimler İslam ile savaşırlarken akıllıca hareket ederler. Çok akıllıdırlar. Gelip herkesi öldürmezler, onlara karşı bu tutumu takınmazlar. Bunun yerine, çekirdeği, özü ve temeli teşkil eden beş, altı veya yedi lideri alır ve öldürürler. Sadece 6 kişiyi alsalar da, aslında bu altı kişiyle beraber tüm ümmeti almış olurlar. "Gerçekten İbrahim, başlı başına bir ümmet idi." (Nahl Suresi, 120) 

Ne sıklıkla bir adam bin adama eşdeğer olur? Ve ne sıklıkla bin adam sıfıra eşittir?

Kaynak: Abdullah Azzam - Tevbe Suresi Tefsiri

Bu yazı toplam 17808 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Abdullah Azzam Arşivi