Halid Şeyh Muhammed: Haspel hakkında konuşabilirim

Halid Şeyh Muhammed: Haspel hakkında konuşabilirim

CIA'in işkence uyguladığı 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhamed, Gina Haspel hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Halid Şeyh Muhammed, CIA'de vekaleten başkanlık yapan Gina Haspel ile ilgili senatörlere bilgi aktarmak için izin istedi.

11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed, Senato onay duruşması öncesinde CIA başkanlığı adayı Gina Haspel hakkında milletvekilleri ile paylaşacak bilgileri olduğunu söyledi.

New York Times'ın haberine göre 2003 yılında Pakistan'da yakalanmasının ardından CIA tarafından defalarca işkence gören Muhammed, Gina Haspel hakkında ABD Senatosu ile 6 paragraflık bir bilgi paylaşmak için Guantanamo Körfezi mahkemesinden izin istedi. 

Haspel uzun yıllar dünyanın farklı yerlerindeki CIA istasyonlarında gizli görevler üstlendi. Haspel'ın özellikle 11 Eylül sonrasında gerçekleşen gözaltı ve sorgulama programlarında ne gibi bir rol üstlendiği hakkında kafalarda soru işaretleri mevcut.  Bu programların kapsamında şüphelilerin yasa dışı yollarla bir ülkeden diğerine götürülmesi ve suda boğulma hissi yaratan "waterboarding" adlı sorgulama yönteminin uygulanması da vardı.

Muhammed'in vermek istediği bilginin içeriği bilinmiyor. Avukatlarından biri olan Derek Poteet, Times'a verdiği röportajda bilgiyi paylaşamayacağını söyledi. Poteet talebin direkt olarak Muhammed'ten geldiğini ve savunma avukatlarının "bilginin önemli olduğunu kabul ettiklerini" söyledi. 

Çok sayıda işkence gördü

CIA, Halid Şeyh Muhammed'e abirçok işkence uyguladı. Afganistan ve Polonya'daki gizli hapishanelerde tutulan Muhammed'e uygulanan işkencelerden bazıları 183 kez uygulanan "waterboarding" işkencesi, uyku eksikliğine zorlanma, rektal rehidrasyon vs. 

Haspel'in Muhammed'e uygulanan işkencelerde yer alıp almadığı kesin bir şekilde bilinmiyor. 2000'li yılların başında bir başka şüphelinin de işkence gördüğü, Tayland'daki bir hapishanenin başına getirilmişti. Haspel bu sorgulamaların video kayıtlarını yok etmekle suçlanmıştı.

11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olduğu iddiasıyla Guantanamo'da tutulan Halid Şeyh Muhammed, kendisini yargılayan mahkeme heyetini Müslüman olmaya çağırmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.