Hamaney'den cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair şaşırtan açıklama: "Bazı adaylara zulmedildi"

Hamaney'den cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair şaşırtan açıklama: "Bazı adaylara zulmedildi"

İran dini lideri Ali Hamaney cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elenen adaylarla ilgili açıklama yaptı.

İran'da 18 Haziran 2021 İran cumhurbaşkanlığı seçimleri eleme sürecine yükselen yoğun tepkiler üzerine dini lider Ali Hamaney açıklamada bulundu.

Hamaney'in resmi twitter hesabından yapılan açıklamada "İnceleme sürecinde bazı adaylara zulmedildi. Maalesef internete de yayılan gerçek dışı şeylerle suçlandılar. İnsanların namusunu korumak en önemli konulardan biridir. Sorumlu kurumları onurlarını geri kazanmaya çağırıyorum." dendi.

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmen aday adayı olmanın şartları oldukça serbest iken adayları eleyen konsey sabit kriterler gütmemek ve siyasi kararlar vermekle suçlanıyor. Geçmiş seçimlerde bu eleme sistemine yönelik eleştiriler bu seçimde Hamaney'in desteklediği İbrahim Reisi dışındaki Mahmud Ahmedinejad, Sadık Laricani gibi tüm güçlü adayların elenmesiyle hiç olmadığı kadar arttı. 

İran'da rejimin bu şartlarda seçime katılım oranının %50 veya daha altı seviyelere düşmesinden endişe ettiği belirtiliyor.

Elenen adaylar seçime katılabilecek mi?

Hamaney'in bu açıklamasının seçime 2 hafta kala elenen bazı adayların seçime kabulüne yol açması beklenmiyor. Hamaney'in bu çıkışının tepkileri olabildiğince dindirmeye yönelik olduğu tahmin ediliyor.

Hamaney'in desteğini alan muhafazakar aday İbrahim Reisi'nin seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2017 seçimlerinde de aday olan Reisi, Hasan Ruhani'ye yenilmişti.

"İran'da cumhurbaşkanının görevi devlet sözcülüğünden ibarettir"

İran'da dini liderlik altında cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerinin sınırı en önemli sistemsel sorunların başında kabul ediliyor. 1997-2005 döneminde İran cumhurbaşkanı olan ve Hamaney ile zaman zaman sorunlar yaşayan reformist Muhammed Hatemi, cumhurbaşkanı iken yaptığı bir açıklamada "İran'da cumhurbaşkanının görevi devlet sözcülüğünden ibarettir" demişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.