Hamas 30 Filistinli karşılığında 12 rehineyi daha serbest bıraktı

Hamas 30 Filistinli karşılığında 12 rehineyi daha serbest bıraktı

İsrail, Hamas'ın her gün en az 10 İsrailli rehineyi serbest bırakmaya devam etmesi koşuluyla ateşkesin daha da uzatılabileceğini açıkladı.

Hamas ile İsrail arasında beşinci esir takası gerçekleştirildi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları akşam saatlerinde Gazze'de 10'u İsrailli 2'si çifte vatandaş olmak üzere 12 rehineyi serbest bıraktı.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid El Ansari'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'de serbest bırakılan son rehine grubunun biri çocuk 9'u kadın olmak üzere toplam 12 kişiden oluştuğunu ifade etti.

Ensari, iki Taylandlı yabancı uyruklunun yanı sıra serbest bırakılan İsrailli kadın rehinelerin iki Arjantinli, bir Avusturyalı ve bir Filipinli olmak üzere çifte uyruklu kişilerden oluştuğunu kaydetti.

Buna karşılık İsrail tarafı Salı günü geç saatlerde 30 Filistinliyi İsrail hapishanelerinden serbest bıraktı.

İsrail kaynaklarından yapılan açıklamada, 30 Filistinlinin işgal altındaki Batı Şeria'da Ramallah yakınlarındaki Ofer Cezaevi'nden ve Kudüs'teki bir gözaltı merkezinden serbest bırakıldığı belirtildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Salı günü yaptığı açıklamada 11 Filistinli tutuklunun İsrail gözaltı merkezlerinden serbest bırakıldığını ve Ramallah'a nakledildiğini duyurdu.

Kızılhaç tarafından açıklanan sayı genellikle sadece örgütün serbest bırakılmasından doğrudan sorumlu olduğu kişileri içeriyor.

İsviçre merkezli "tarafsız" kuruluş, İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkes koşulları çerçevesinde Gazze'deki rehinelerin ve İsrail gözaltı merkezlerindeki Filistinlilerin serbest bırakılmasını sağlamakla görevli.

Filistin İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Seraya el Kudüs, Salı günü Telegram hesabından yaptığı açıklamada İsrail'le yapılan takas anlaşmasının bir parçası olarak 'bazı sivil tutukluları' teslim ettiğini duyurdu.

Mevcut ateşkesin Salı günü gece saatlerinde sona ermesi bekleniyordu ancak her iki taraf da Hamas'ın elindeki rehinelerin ve İsrail'in elindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılması için ateşkesin uzatılması konusunda anlaştı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yetkilileri İsrail'in bölgeye yönelik bombardımanında 15.000'den fazla kişinin öldüğünün teyit edildiğini, bunların yaklaşık yüzde 40'ının çocuk olduğunu ve çok daha fazla kişinin enkaz altında kaldığını belirtiyor.

İsrail, Hamas'ın her gün en az 10 İsrailli rehineyi serbest bırakmaya devam etmesi koşuluyla ateşkesin daha da uzatılabileceğini açıkladı.

Gazze'deki 2.3 milyon insanın üçte ikisinden fazlası İsrail saldırıları nedeniyle evlerini kaybetti ve binlerce aile sadece taşıyabildikleri eşyalarla derme çatma barınaklarda zor şartlarda yaşıyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.