Hamas: İsrail barış istemiyor

Hamas: İsrail barış istemiyor

Hamas, İsrail'in ateşkes görüşmelerine karşın barıştan yana olmadığını ifade etti.

Hamas'ın üst düzey bir üyesi Pazar günü yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen hafta açıkladığı ateşkes önerisi ile İsrail'in bu konudaki tutumu arasında büyük bir uyumsuzluk olduğunu söyledi.

Hamas Siyasi Büro üyesi Gazi Hamad, Al-Araby Al-Jadeed'e verdiği özel röportajda; Biden'ın, barış önerisini İsrail'den gelmiş gibi sunmasına rağmen, Tel Aviv'in savaşın sona ermesini desteklemediğini ifade etti.

Hamad, İsrail'in Biden'ın önerisine tepkisini "çok olumsuz" olarak nitelendirdi.

Hamad şunları söyledi:

"Geçen hafta Doha'da Hamas liderliği ile arabulucular arasında bir toplantı vardı ve Biden'ın konuşmasının İsrail tarafından farklı yorumlanmasına şaşırdık. İsrail'in bize sunduğu teklifte ateşkese destek açık ve kararlı bir şekilde ifade edilmiyordu. Tüm taraflar arasında vizyon uyumu olmadığı ve Biden'ın konuşmasının İsrail tarafından farklı anlaşıldığı ortaya çıktı."

Hamad, Hamas'ın Biden'ın tüm şartlarını kabul ettiğine dikkat çekti ve müzakereleri engelleyenin İsrail olduğunu ifade etti:

"Şu ana kadar arabuluculardan talep ettiğimiz kalıcı ateşkesi kabul eden net ve kararlı bir İsrail tutumuna sahip değiliz. Onlara kalıcı bir ateşkes ve Gazze'den tamamen çekilme olması halinde müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğumuzu söylüyoruz."

Öte yandan Hamad, Biden yönetiminin savaşı sona erdirmek istediğine inandığını kaydetti:

"ABD özellikle Lübnan, Suriye, Irak ve Kızıldeniz'de bölgenin alevlenmesi ve yaklaşan Amerikan seçimlerine yansıması gibi birçok hesap ve çıkar nedeniyle savaşı sona erdirmekle ilgileniyor.

Amerikalılar dünyanın İsrail'in aleyhine döndüğünü, onu uluslararası alanda yalnızlaştırdığını ve Orta Doğu'daki çıkarlarının risk altında olduğunu hissettiler, bu da tutumlarını etkiledi. Biden bu savaşın hiçbir sonuca varmayacağını açıkça ifade etti."

Ancak Hamad, ABD'nin İsrail üzerindeki baskısının başarısız olduğuna ve İsrail'in uzlaşmazlığı nedeniyle savaşın devam edeceğine inanıyor:

"İsrailliler, özellikle de Netanyahu savaşın durmasını istemiyor. Sekiz ayın sonunda Netanyahu hiçbir şey elde edemedi. Netanyahu esirleri geri almadı, Hamas'ı ortadan kaldırmadı ve Amerikalıların kendisine askeri operasyonları sona erdirmesi için pek çok fırsat vermesine rağmen Gazze'de şu ana kadar yeni bir gerçeklik dayatmadı."

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.