Hamas yönetimi Gazze'de 'tam kadro' toplandı

Hamas yönetimi Gazze'de 'tam kadro' toplandı

Hamas'ın yönetim kadrosunun tüm üyeleri, Gazze topraklarında ilk kez toplandı.

Hamas’ın siyasi büro üyeleri, İsrail’in hem Mısır’a hem de Birleşmiş Milletler’e (BM) Hamas Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’ye baskı uygulamama sözünün ardından ilk kez ülke topraklarında tam kadro olarak toplandı.

Filistin İslami direniş hareketi Hamas’ın sürgünde bulunan iki numaralı ismi Salih el-Aruri, Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’ndan geçerek Gazze Şeridi’ne döndü. Refah Sınır Kapısı Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, aralarında Hamas Siyasi Büro üyeleri Husam Bedran, İzzet er-Rişk ve Musa Ebu Merzuk’un da olduğu Aruri başkanlığındaki Hamas heyetinin sınırın Gazze tarafına geçtiği belirtildi.

Atılan adımların ardından Hamas’ın siyasi büro üyeleri, İsrail’in Hamas Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’ye zarar vermeme sözünün ardından ilk kez ülke topraklarında tam kadro olarak bir araya gelmiş oldular.

Öte yandan İsrail, kabinesinin Gazze Şeridi’ne yönelik düzenlemeleri görüşmek üzere Pazar günü toplanacağını açıkladı. Toplantı öğle saatlerinde Kudüs’te Ulusal Kriz Yönetimi Binası’nda düzenlenecek. Kaynakların yaptığı açıklamaya göre toplantı sırasında bakanlar, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov’un Mısırlı yetkililerle yaptığı görüşmenin sonuçları hakkında bilgilendirileceği ifade edildi.

Filistinli kaynaklar ise, Mısır Genel İstihbarat Servisi (GID) Başkanı General Abbas Kamil ile Çarşamba günü bir araya gelen Hamas heyetinin, yurtdışındaki ve Batı Şeria’daki temsilcilerin Refah Sınır Kapısı’ndan geçerek Gazze Şeridi’ne gelmelerinin onaylanmasını talep ettiler.

Salih Aruri başkanlığındaki Hamas heyeti, Perşembe günü İsrail’le ateşkes, esirlerin değişimi üzerinde anlaşma ve Gazze Şeridi’ndeki kuşatmanın sona ermesi gibi konuları görüşmek üzere toplantı düzenledi. Hamas Siyasi Büro üyeleri aralarında, Gazze Şeridi dışında yaşayan Husam Bedran, İzzet er-Rişk ve Musa Ebu Merzuk da bulunuyordu.

Tel Aviv’de siyasi kaynaklar, Aruri’nin Gazze Şeridi’ne gelişine İsrail’in karşı çıktığını açıklayarak, Aruri’nin silahlı operasyonlardaki lider rolünün hesaba katılması gerektiğini belirtti. Fakat Mısır kaynakları, taraflar arasında imzalanan anlaşma uyarınca Aruri’nin Gazze Şeridi’ne geçmesi gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.