Hamas'ın ateşkes teklifini reddeden Netanyahu Gazze'nin en kalabalık bölgesine saldırı emri verdi

Hamas'ın ateşkes teklifini reddeden Netanyahu Gazze'nin en kalabalık bölgesine saldırı emri verdi

İsrail Başbakanı Netanyahu askerlere Refah'a girmeleri için hazırlık yapmalarını emretti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile ateşkes sağlamayı amaçlayan yeni tur görüşmelerin Perşembe günü Kahire'de başlayacağı sırada, askerlerine Gazze'nin aşırı kalabalık şehri Refah'a girmeye hazırlanmaları emrini verdi.

Netanyahu, ateşkes çabalarına verdiği yanıtı reddetmesinin ardından bu emri açıklarken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada hala "anlaşmaya varılabilecek bir zemin" gördüğünü vurguladı.

Bu esnada Mısır sınırındaki Refah'a sığınan yüz binlerce Filistinli için endişeler artarken BM Başkanı Antonio Guterres şehre yapılacak bir askeri müdahalenin "zaten insani bir kabus olan durumu daha da kötüleştireceği" uyarısında bulundu.

Çarşamba günü televizyonda yaptığı açıklamalarda Netanyahu, askerlere şehirde "operasyona hazırlanma" emri verdiğini ve Hamas'a karşı "tam zaferin" sadece birkaç ay uzakta olduğunu söyledi.

Netanyahu ateşkes önerisiyle ilgili olarak da şunları ekledi: "Hamas'ın az önce duyduğumuz tuhaf taleplerine boyun eğmek... sadece başka bir katliama davetiye çıkaracaktır."

Ateşkes için baskı yapmak üzere bölge ülkelerine bir ziyaret daha gerçekleştiren Blinken, Tel Aviv'de gazetecilere yaptığı açıklamada Hamas'ın karşı önerisinin en azından "müzakereleri sürdürmek için" bir fırsat sunduğunu söyledi.

Blinken Netanyahu ile görüşmesinden saatler sonra yaptığı açıklamada, "Hamas'ın yanıtında bazı belirsiz noktalar olsa da, anlaşmaya varılması için bir alan yarattığını düşünüyoruz ve bunu başarana kadar durmaksızın çalışacağız" dedi.

Mısırlı bir yetkili, Gazze'de "sükûneti" sağlamayı ve esir takasını amaçlayan yeni bir görüşme sürecinin Perşembe günü Kahire'de başlayacağını söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, Kahire'nin "her iki tarafı da bir anlaşma yapmak için gerekli esnekliği göstermeye" çağırdığını sözlerine ekledi.

Konuyla ilgili bilgisi olan bir Hamas kaynağı, Filistinli grubun "ateşkes, savaşın sona ermesi ve esir takası anlaşması" hedefleriyle görüşmeleri kabul ettiğini doğruladı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik amansız saldırılarında şu ana dek yaklaşık 28.000 kişi hayatını kaybetti.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre binlerce kişinin de İsrail bombardımanlarında yerle bir olan evlerin enkazı altında olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum