Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerle ilgili neler biliniyor?

Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerle ilgili neler biliniyor?

İsrailli yetkililer daha önce 155 kişinin Filistinli gruplar tarafından esir tutulduğunun tahmin edildiğini açıklamıştı.

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde Hamas tarafından esir tutulduğunu açıkladığı kişi sayısını 199'a yükseltti.

Ordu sözcülerinden Daniel Hagari Pazartesi günü gerçekleştirdiği basın açıklamasında "199 rehinenin ailelerine bilgi verdik" dedi. Ancak rehinelerin kaçının asker kaçının sivil olduğuna dair herhangi bir detay paylaşılmadı.

Hagari, "Rehinelerle ilgili çabalar en önemli ulusal önceliktir. Ordu ve İsrail onları geri getirmek için gece gündüz çalışıyor." ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkililer daha önce 155 kişinin Filistinli gruplar tarafından esir tutulduğunun tahmin edildiğini açıklamıştı.

Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ölümcül saldırılar sırasında İsraillileri ve İsrail vatandaşı yabancıları rehin alıp Gazze'ye kaçırmıştı.

İsrailli yetkililere göre, "El Aksa Tufanı Operasyonu" olarak adlandırılan çok yönlü saldırıda 1.400'den fazla İsrailli öldü ve yaklaşık 3.500 kişi de yaralandı.

İsrail Gazze'ye yoğun hava saldırılarıyla karşılık vererek bir zamanlar yoğun nüfuslu olan mahalleleri yerle bir etti ve bölgeye tam bir abluka uyguladı.

Filistinli yetkililere göre kuşatma altındaki bölgede ve işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 2.800 kişi öldü ve 10.000'den fazla kişi yaralandı. Yıkılan binaların enkazı altında 1.000 kişinin kaldığına inanılıyor.

Hamas'ın elindeki esirler İsrail bombardımanlarında ölüyor

Hamas Pazar günü yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde İsrail'in bombardımanı sonucu dokuz esirin öldüğünü ve öldürüldüğü iddia edilen esir sayısının 22'ye yükseldiğini söyledi.

Bu açıklama, grubun İsrail'in saldırılarında 13 esirin öldüğünü söylemesinden bir gün sonra geldi. İsrailli yetkililer ise bunu yalanladı.

Refah sınır kapısı

Pazartesi günü Reuters haber ajansı ismi açıklanmayan iki Mısırlı güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde Refah sınır kapısının açılması ve çok ihtiyaç duyulan yardımların bölgeye girmesine izin verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi herhangi bir ateşkese varıldığı haberlerini yalanladı.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "Şu anda Gazze'de yabancıların çıkarılması karşılığında ateşkes ve insani yardım söz konusu değil" denildi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmelerde Filistinliler için acil insani yardım ihtiyacını vurguladı.

Washington da vatandaşlarını tahliye etmeye çalışıyor ve insanlara Gazze'den ayrılabilmeleri için Refah sınır kapısına yaklaşmalarını söylüyor.

ABD hükümetinin tahminlerine göre Gazze'de 500-600 çifte vatandaş (Filistinli-Amerikalı) bulunuyor.

Biden ayrıca İsrail'in misilleme yapma hakkını destekleyen daha önceki açıklamalarının aksine İsrail'i Hamas saldırılarına karşılık verirken savaş kurallarına uymaya çağırdı.

Biden Pazar günü yaptığı açıklamada "Filistinlilerin ezici çoğunluğunun Hamas'ın korkunç saldırılarıyla hiçbir ilgisi yok ve bu saldırıların sonucunda acı çekiyorlar" dedi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.