Hamas'tan ateşkes açıklaması

Hamas'tan ateşkes açıklaması

Hamas'a bağlı ismi açıklanmayan bir kaynak, Filistinli grubun savaşı kalıcı olarak sona erdirene kadar İsrail ile bir anlaşma yapmayacağını söyledi.

Fotoğraf: Gazze güneyi Refah

Hamas'tan üst düzey bir yetkili Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada grubun Gazze'de savaşın tamamen sona erdirilmesini açıkça kapsamayan bir ateşkesi "hiçbir koşulda kabul etmeyeceği" konusunda ısrar etti.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, İsrail'in "Gazze'ye yönelik saldırganlığın sona erdirilmesiyle ilişkisi kurulmaksızın" rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşma sağlama çabalarını eleştirdi.

Yetkili, "Hamas, Gazze'ye yönelik savaşın durdurulmasını açıkça içermeyen bir anlaşmayı hiçbir koşulda kabul etmeyecektir" dedi.

"Savaş tamamen durdurulmadan ve işgal tüm Gazze Şeridi'nden çekilmeden hiçbir anlaşma olmayacaktır."

Üst düzey bir İsrailli yetkili Cumartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada Hamas'ın savaşı sona erdirme talebinden vazgeçmemesinin "bir anlaşmaya varma olasılığını engellediğini" söyledi.

Söz konusu yorumlar Hamas müzakerecilerinin yaklaşık yedi aydır devam eden savaşa ara verilmesi önerisine yanıt vermek üzere Cumartesi günü Mısır'a dönmelerinin ardından geldi.

İsrailli yetkili, ülkesinin Kahire'ye ancak rehine anlaşmasının çerçevesi konusunda "olumlu bir gelişme" görmesi halinde bir heyet göndereceğini, ancak böyle bir durumun henüz söz konusu olmadığını söyledi.

İngiltere tarafından açıklanan ayrıntılara göre Mısır, Katar ve ABD'den arabulucular Hamas'ın çatışmaların 40 gün süreyle durdurulması ve rehinelerin İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklularla takas edilmesi önerisine yanıt vermesini bekliyordu.

Savaşan taraflar arasında aylardır süren mekik diplomasisine rağmen arabulucular, geçtiğimiz Kasım ayında aralarında İsraillilerin de bulunduğu 105 rehinenin İsrail'in elindeki Filistinliler karşılığında serbest bırakıldığı bir haftalık ateşkes gibi yeni bir ateşkes sağlayamadı.

Hamas yetkilisi Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada görüşmelerin "herhangi bir gelişme olmaması" üzerine bugünlük sona erdiğini söyledi.

Yetkili, "Hamas, anlaşmanın 'Tam ve kalıcı bir ateşkes anlaşması' şeklinde açık ve net bir hüküm içermesini talep etti ve İsrail şimdiye kadar bu noktayı reddetti" dedi.

Refah için endişeler

Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'nin güneyinde yerlerinden edilmiş sivillerle dolu Refah kentine kara saldırısı başlatma konusundaki ısrarının ana engellerden biri olduğunu söyledi.

Washington defalarca Refah'a sığınan en az 1.2 milyon sivili tehlikeye atacak herhangi bir askeri operasyona karşı olduğunu açıklamıştı.

"Bir anlaşmaya varmak istiyoruz ama ne pahasına olursa olsun değil" diyen Hamas yetkilisi, anlaşma sağlanamazsa İsrail'in "saldırıyı durdurmak yerine Refah'a girmekte ısrar etmesinin tüm sorumluluğunu" üstleneceğini söyledi.

Netanyahu'nun "kişisel çıkarları" nedeniyle Gazze ateşkes anlaşmasını "kişisel olarak engellediğini" iddia eden kaynak, İsrail'in Refah'a kara saldırısı planlarına devam etmesi halinde bunun kendi zararına olacağı uyarısında bulundu.

"Refah'ı işgal etmenin kolay olmayacağını ve işgalin giriştiği herhangi bir maceranın bedelini ağır ödeyeceğini ve başarısızlıkla sonuçlanacağını teyit ediyoruz."

Kaynak: Mepa News, The New Arab

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum