Hangi ülkeler TikTok'u yasakladı?

Hangi ülkeler TikTok'u yasakladı?

Çin menşeli video paylaşım uygulaması TikTok birçok ülkede yasaklanmış veya kısıtlanmış durumda. Türkiye'de ise geçtiğimiz dönemde TikTok'a para cezası kesilmişti.

Çinli Bytedance 'e ait video paylaşım uygulaması TikTok'a karşı birçok ülke temkinli yaklaşmaya başladı.

Bağımsız olarak yönetildiği konusunda ısrar eden Bytedance, Pekin hükümetiyle veri paylaşımı yapmadığını ve verilerinin Çin'de tutulmadığını savunuyor. Şirket ayrıca diğer sosyal medya şirketlerine göre daha fazla veri topladığı eleştirisini de reddediyor.  

Ancak Bytedance'in savunması birçok ülkenin gizlilik ve siber güvenlik endişelerini gidermeye yetmedi.

İşte kullanıcı sayısı bir milyarı geçen TikTok'a kısmi ya da tümden yasak uygulayan ülkeler ve bölgeler:

Hindistan

Hindistan, 2020 yılında gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok ve mesajlaşma uygulaması WeChat de dahil olmak üzere düzinelerce Çin menşeli uygulamaya yasak getirdi.

Yasak, tartışmalı Himalaya sınırında Hint ve Çin birlikleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askerinin ölmesi ve onlarcasının yaralanmasından kısa bir süre sonra geldi.

Hint yetkililer, Çinli sosyal medya şirketlerine gizlilik ve güvenlikle ilgili yükümlülükleri konusundaki sorulara yanıt verme süresi tanıdı, ancak yasak Ocak 2021'de kalıcı hale getirildi.

Tayvan

Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) geçen yıl sonunda TikTok'un ulusal güvenlik riski oluşturduğuna dair uyarısı Tayvan'da yankı buldu.

Tayvan Aralık 2022'deki uyarı üzerine kamu sektöründe TikTok'un kullanımını yasakladı. Ülkede cep telefonları, tabletler ve masaüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere kamuya ait cihazlarda TikTok, Çince eşdeğeri Douyin ve bir Çin yaşam tarzı içerik uygulaması olan Xiaohongshu gibi uygulamaları içeren Çin yapımı yazılımları kullanmasına izin verilmiyor.

Amerika Birleşik Devletleri

ABD'de bu hafta TikTok'un federal cihazlardan ve sistemlerden silinmesi için 30 gün süre tanındı. Yalnızca hükümet cihazları için geçerli yasak kararı devlet kurumlarının veri güvenliği endişeleri nedeniyle alındı, ancak bazı ABD'li milletvekilleri uygulamanın tamamen yasaklanmasını savunuyor. 

ABD'deki 50 eyaletin yarısından fazlası, uygulamayı eyalet yönetimlerine ait cihazlarda yasakladı.

TikTok'u yasakladığı için ABD'ye ateş püsküren Çin, yasağı devlet gücünün kötüye kullanılması ve diğer ülkelerden gelen firmalara baskı yapılması olarak nitelendiriyor.

Kanada

Kanada, ABD'nin duyurusunun ardından pazartesi günü bir açıklama yaparak gizlilik ve güvenlik açısından "kabul edilemez" bir risk oluşturduğunu belirttiği TikTok'un devlet tarafından verilen cihazlarda kullanılmaması gerektiğini duyurdu. Çalışanların gelecekte uygulamayı indirmeleri de engellenecek.

Avrupa Birliği

AB'nin en üst düzey üç organı olan Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi, personel cihazlarında TikTok'a yasak getirdi. Avrupa Parlamentosu'nun Salı günü açıklanan yasağı 20 Mart'ta yürürlüğe girecek. Parlamento, milletvekillerine ve personele uygulamayı kişisel cihazlarından kaldırmalarını tavsiye etti.

Pakistan

Pakistanlı yetkililer, uygulamanın ahlaka aykırı içeriği teşvik ettiği endişesiyle TikTok'u Ekim 2020'den bu yana en az dört kez geçici olarak yasakladı.

Afganistan

Afganistan'ın Taliban yönetimi, gençleri "yanlış yönlendirilmekten" korumak gerekçesiyle 2022 yılında TikTok ve PUBG oyunlarını yasakladı.

Türkiye'de TikTok'a ceza

Uygulamanın Türkiye'de kullanımına dair bir herhangi yasak bulunmamakla birlikte, Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi, izinsiz veri toplanması ve kanuna aykırılıklar gerekçesiyle TikTok'a 1 milyon 750 bin lira para cezası verdi.

Kaynak: Euronews

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum