Harita | Suriye: Muhalifler arasında iç çatışma ve HTŞ'nin ikinci Afrin hamlesi

Harita | Suriye: Muhalifler arasında iç çatışma ve HTŞ'nin ikinci Afrin hamlesi

Suriye'nin kuzeyinde muhalifler arasında yeniden çatışmalar patlak verdi.

Suriye'nin kuzeyindeki Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekat bölgelerinde muhalif gruplar arası çatışmalar patlak verdi.

Bölgede muhalif bir gazeteciye yönelik suikast sonrası yükseldiği belirtilen gerilim kapsamında çeşitli muhalif gruplar arasında çatışmalar çıktı.

Gruplar arasında yükselen tansiyona küçük ölçekli grupların yanı sıra Ceyşul İslam ve Cebhe Şamiyye gibi gruplar da dahil oldu.

Çatışmalara gruplar arasındaki güç rekabetinin ve yerel anlaşmazlıkların yol açtığı kaydedildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre İdlib merkezli Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) de çatışmalara müdahale ederek İdlib'den Afrin kırsalına giriş yaptı. Söz konusu hamle HTŞ'nin ikinci Afrin hamlesi oldu. Grup Haziran ayında da bölgeye girmiş, daha sonra  varılan mutabakatla beraber Afrin kırsalını terk etmişti.

Afrin'e giren HTŞ güçleri kısa sürede Afrin kent merkezine kadar ilerledi, Ayn Dara ve Cinderes gibi merkezleri kontrol altına aldı. HTŞ'nin Afrin'in dış mahallelerini de kontrol altına aldığı bildirildi.

Afrin ve Fırat Kalkanı bölgelerindeki muhalif gruplar uzun süredir istikrarsızlık, iç çatışmalar, bölgeyi güvensiz hale getirme gibi suçlamalarla karşı karşıyaydı.

Bir süredir İdlib merkezli grupların Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde "kontrolü sağlamak ve bölgeyi güvenli bir hale getirmek için" bir hamlede bulunacağı iddia ediliyordu.

HTŞ'nin bu hamlesinin uzun vadeli olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Bölgede çatışmalar yer yer devam ediyor.

Bölgede yaklaşık son durum ve kontrol alanları ise şu şekilde:

afrin-13-ekim.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.