Hindistan Keşmir'i Hindulaştırmak istiyor: Asya yeniden savaşın eşiğinde mi?

Hindistan Keşmir'i Hindulaştırmak istiyor: Asya yeniden savaşın eşiğinde mi?

Hindistan'ın Keşmir'i Hindulaştırma çabası olarak yorumlanan girişimleri, Asya'yı yeni bir savaşın eşiğine sürükleyebilir.

Hindistan'ın Keşmir'i Hindulaştırma çabası olarak yorumlanan girişimleri, Asya'yı yeni bir savaşın eşiğine sürükleyebilir.

Pakistan, Çin ve Hindistan arasında bölünmüş durumda olan Keşmir'de gerilim bir süredir yükselmeye devam ediyor.

Hindistan ve Pakistan kontrolündeki bölgeleri ayıran Kontrol Hattı boyunca karşılıklı saldırı ve çatışmalar sürerken, küçük çaplı çatışmaların yerini büyük ve kapsamlı bir savaşa bırakmasından endişe ediliyor.

Son olarak Hint yönetiminin Keşmir'deki turistlerden ve Hindu hacılardan bölgeyi terk etmelerini istemesi endişeleri doruğa çıkarmış durumda.

Hindulaştırma projesi kapıda mı?

Keşmir'de son dönemde gerginliği artmasındaki temel sebep ise iktidardaki iktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) bölgeyi Hindulaştırma amacı güttüğü düşüncesi.

BJP'nin Hindistan'daki son seçimlerden önce verdiği vaatler arasında, Keşmir'in Hindulaşmasını önleyen yasa olarak kabul edilen "Madde 35A"nın kaldırılması da vardı.

BJP'nin seçimden zaferle çıkmasının ardından gözler tekrar Keşmir'e çevrildi.

Madde 35A, Hindistan'da Müslümanların çoğunlukta olduğu tek eyalet olan Keşmir'de, bölge sakini olmayanların toprak ve mülk edinmesini yasaklıyor.

Şayet bu madde kaldırılacak olursa, Keşmir'in Hindistan hükümeti eliyle hızla Hindulaştırılacağı düşünülüyor.

Üst düzey bir BJP yöneticisi geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada hükümetin bölgede Hinduları yerleştirme stratejisi izleyebileceğini ifade etmişti.

1989 yılında Hindistan yönetimine karşı başlayan silahlı ayaklanma neticesinde 300 bine yakın Hindu bölgeden kaçmıştı.

basliksiz-2-006.jpg

Bölge savaşa sürüklenebilir

Keşmir'in geri kalan kısmını kontrol eden ve bölgenin tamamı üzerinde hak iddia eden Pakistan'ın, Hindistan'ın böyle bir politika izlemesinden rahatsız olduğunu söylemek mümkün.

Aynı zamanda Keşmir'deki Müslüman halk da duruma endişeyle yaklaşıyor.

Uzmanlar halk kitlelerinde artan endişelerin, bölgede silahlı gruplara katılımı yoğunlaştıracağı düşüncesinde.

Son yıllarda bölgede silahlı grupların faaliyeti artmış, Hint güçlerinin verdiği kayıplar rekor düzeylere yükselmişti.

Keşmir'de El Kaide bağlantılı Ensar Gazvet el Hind, Pakistan destekli Hizbul Mücahidin ve IŞİD'in yerel yapılanmalarının yanı sıra irili ufaklı birçok grup aktif durumda.

Her ne kadar iki nükleer güç olan Hindistan ve Pakistan, bölgede patlak verecek bir savaşa ihtiyatla yaklaşıyor olsa da, Keşmir'i Hindulaştırma girişimlerinin bölgeyi geri dönülmez bir sürece sokacağında şüphe yok.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.