Hindistan Keşmir’e 10 bin asker gönderdi

Hindistan Keşmir’e 10 bin asker gönderdi

Hindistan hükümeti, Cemmu Keşmir'in kuzeyindeki sorunlu bölgelere 10 bin asker konuşlandırdı.

Hindistan hükümetinin, isyan karşıtı operasyonları güçlendirme gerekçesiyle Cemmu Keşmir'in kuzeyindeki sorunlu bölgelere 10 bin asker konuşlandırdığı bildirildi. Yeni Delhi merkezli NDTV'ye göre, İçişleri Bakanlığı, isyan karşıtı ağı güçlendirmek ve kamu düzenini korumak için ek güçler gönderilmesi yönünde bir emir yayınladı. DPA’nın haberine göre asker gönderme kararı, Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval'ın, güvenlik durumunu kıdemli yetkililerle birlikte gözden geçirdiği Keşmir Vadisi ziyaretinden sonra verildi.

Askerler, ülkenin farklı yerlerinden sorunlar nedeniyle parçalanan bölgelere uçakla ulaştırılıyor. Ek güçler, El Kaide lideri Eymen ez- Zevahiri’nin silahlı güçlere saldırıları yoğunlaştırma çağrısında bulunmasının ardından konuşlandırıldı. Hindistan hükümeti herhangi bir rakam açıklamazken ancak resmi olmayan tahminler paramiliter ve polis güçleri de dahil olmak üzere Cemmu Keşmir'de 300 bin ile 500 bin arasında bir kuvvet olduğunu gösteriyor.

Hindistan ve Pakistan, Himalaya dağları arasında kalan bu bölge üzerinde hak iddia ediyorlar. 1947’de İngiliz sömürgeciliğinden bağımsızlıklarını kazanan iki ülke, bölgenin kontrolünü ele geçirmek için iki kez savaştı.

Hindistan 1980'lerin ortasından beri şiddetli bir ayrılıkçı harekete sahne oldu. Hindistan, Pakistan'ın Keşmir militanlarına yardım ettiğini ve onu teşvik ettiğini belirtiyor. Ancak İslamabad, bu iddiaları reddediyor.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, 1 Ocak - 14 Temmuz arasında 126 silahlı gücün ‘nötralize edildiğini’ ve isyancılarla yaşanan şiddetin 2018 yılının ilk yarısındaki döneme kıyasla yüzde 28 oranında azaldığını belirterek güvenlik durumunun düzeldiğini açıkladı. Bu dönemde bölgede 75 güvenlik personeli hayatını kaybetti. Bunlardan 40'ı Pakistan merkezli Ceyş-i Muhammed güçleri tarafından Şubat ayında gerçekleştirilen bombalı saldırılarda öldürüldü.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.