Hindistan Maldivler'deki askerlerini geri çekmeyi tamamladı

Hindistan Maldivler'deki askerlerini geri çekmeyi tamamladı

Muizzu, iktidara geldikten sonra, deniz devriyelerine yardımcı olmak üzere lüks sahil tatil beldesinde konuşlanmış olan Hint askerlerinin geri çekilmesini talep etmişti.

Fotoğraf: Maldivler Devlet Başkanı Muhammed Muizzu

Hindistan Cuma günü Maldivler'de konuşlu son askerlerini de geri çekerek iki komşu ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan geri çekilme kararını yerine getirdi.

Çin yanlısı Devlet Başkanı Muhammed Muizzu geçen yıl Hindistan'la ilişkileri geriletme vaadiyle seçim kampanyası yürütürken göreve geldi ve o zamandan bu yana stratejik bir konuma sahip takımada ülkesinin yönünü Pekin'e doğru çevirdi.

Muizzu, iktidara geldikten sonra, deniz devriyelerine yardımcı olmak üzere lüks sahil tatil beldesinde konuşlanmış olan Hint askerlerinin geri çekilmesini talep etmişti.

Bir yetkili, 27 Hint askerinden oluşan üçüncü ve son grubun Cuma günü takımadalardan ayrıldığını söyledi ve medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerini vermekten kaçındı.

Hintli ve Maldivli yetkililere göre Salı gününe kadar 51 asker daha ülkeden ayrılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Hint askeri konuşlanmasının sona ermesi münasebetiyle halka açık bir tören düzenlenmediğini de sözlerine ekledi.

Hint birlikleri, Yeni Delhi'nin Maldivler'e geniş deniz sınırında devriye gezmesi için hediye ettiği üç keşif uçağını kullanıyordu.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Randhir Jaiswal Perşembe günü yaptığı açıklamada ayrılan askerlerin yerine sivil "teknik personelin" görevlendirildiğini söyledi.

'Kalıcı dostluk'

Garnizon konusundaki anlaşmazlık ve Maldivler'in Pekin'e yönelik girişimleri Yeni Delhi'de şaşkınlıkla karşılandı.

Ancak her iki Güney Asya ülkesi de son çekilme tarihinden bir gün önce Hindistan'ın başkentinde dışişleri bakanları arasında yapılan toplantıda uzlaşmacı bir tavır sergiledi.

Maldiv elçisi Moosa Zameer Delhi'ye yaptığı ziyaretin "kalıcı dostluğu ve ortak hedefleri simgeleyen yeni bir işbirliği girişimi" olduğunu söyledi.

Hintli mevkidaşı S. Jaishankar ise her iki ülkenin de "ilişkilerimizi en iyi nasıl ileriye taşıyabileceğimiz konusunda bir anlayışa" ulaşma konusunda ortak bir çıkara sahip olduğunu söyledi.

Maldivler, ekvator boyunca 800 kilometre boyunca dağılmış 1.192 küçük mercan adacığından oluşan küçük bir ülke olmasına rağmen, stratejik olarak doğu-batı arasındaki önemli uluslararası nakliye yollarının üzerinde yer alıyor.

Hindistan, Çin'in Hint Okyanusu'ndaki artan varlığından ve Maldivler'in yanı sıra komşu Sri Lanka'daki nüfuzundan endişe duyuyor.

Muizzu hükümeti ikili ilişkileri ve ekonomik bağları güçlendirmek için Pekin'le çeşitli anlaşmalar imzalayarak, küçük ülkeyi kendi etki alanı içinde gören Hindistan'ı saf dışı bıraktı.

Maldivler, Hint askerlerinin ülkeyi terk etmeye başladığı Mart ayında Çin ile bir askeri işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Savunma Bakanlığı anlaşmanın "daha güçlü ikili bağları" teşvik etmek için yapıldığını ve Çin'in anlaşma kapsamında personelini eğiteceğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, AFP

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.