Hindistan Suudi Arabistan ile ticareti artırmak istiyor

Hindistan Suudi Arabistan ile ticareti artırmak istiyor

Hindistan'ın Riyad Büyükelçisi Dr. Avsaf Said, Yeni Delhi hükümetinin Suudi Arabistan ile petrol hârici ticaret hacmine önümüzdeki beş yıl içinde 10 milyar dolar eklemek istediğini açıkladı.

Hindistan'ın Riyad Büyükelçisi Dr. Avsaf Said, Yeni Delhi hükümetinin Suudi Arabistan ile petrol hârici ticaret hacmine önümüzdeki beş yıl içinde 10 milyar dolar eklemek istediğini açıkladı.

İki ülkenin şu anki ortak ticaret hacminin en az 34 milyar dolar olduğu, bu miktarın 24 milyar dolardan fazlasının ise petrol ticareti olduğu biliniyor.

Hint gemisi Samudra Paheredar’ın Ed Dammam’daki Kral Abdulaziz Limanı’na demir attığı sırada açıklama yapan Said, kimya endüstrisinde çöküş yaşandığına dair şikâyetler hakkında, “Bu şikâyetler, güçlü dostane ilişkilere dayanarak çözülme yolunda. Hem Suudi Arabistan hem de Hindistan’dan bir ekip kurarak iki ülkedeki uzmanlar arasında bir toplantı yapılması için ciddi çabalar sarf ediliyor” dedi.

Hindistan Büyükelçisi, Suudi Arabistan’daki birkaç yetkiliyle, iki ülkenin işadamlarıyla ve medya mensuplarıyla bir araya geldi.

Hindistan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 'Samudra Paheredar' gemisinin Ed Dammam ziyaretinin, Hint Okyanusu’ndaki deniz kuvvetleriyle karşılıklı işbirliğini ve Hindistan’ın stratejik deniz konuşlanmasının bir parçası olarak gerçekleştiği ifade edildi. Ayrıca bu ziyaretler, Suudi Arabistan ile Hindistan arasındaki savunma işbirliğinin kuvvetlendirilmesi de amaçlanıyor.

Riyad'daki Hindistan Büyükelçiliği tarafından dün yapılan açıklamada, “Savunma ilişkileri, bölgedeki ortak stratejik vizyonumuzun önemli bir unsurudur. Hint Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik gemilerinin düzenli ziyaretleri ise iki ülkenin var olan güçlü bağlarını göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Büyükelçi Said, Suudi Arabistan ve Hindistan deniz kuvvetlerinin ortak bir tatbikat gerçekleştireceğini de açıkladı.

Said, olası bir gerilim durumunda ülkesinin Körfez’deki deniz koridorlarının korunmasında oynayabileceği rol hakkında ise, “Bu tür bir durumda Hindistan’ın da çıkarları etkilenebileceği için deniz koridorlarını korumanın önemine vâkıfız. Hiç şüphesiz Hindistan, bu gerilimlerin hafifletilmesi için uluslararası kuruluşlar aracılığıyla aktif rol almak ister” dedi.

Yıllardır süren ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri yansıtan dostane ilişkilere sahip olan Hindistan ve Suudi Arabistan arasındaki ikili ticarette kayda değer bir büyüme yaşandı ve son zamanlarda önemli bir artış kaydedildi.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.