Hindistan'da Arakanlı sığınmacılara tehdit: "Ülkeyi terk edin yoksa sizi öldürürüz"

Hindistan'da Arakanlı sığınmacılara tehdit: "Ülkeyi terk edin yoksa sizi öldürürüz"

Hindistan'da zor koşullarda yaşayan Arakanlı mülteciler, ülkeden zorla gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Hindistan'da zor koşullarda yaşayan Arakanlı mülteciler, ülkeden zorla gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Hindistan'da yaşayan yaklaşık 40 bin Arakanlı sığınmacının olduğu tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler'in mülteci ajansı UNHCR'nin rakamlarına göre bunlardan 18  bini resmi olarak kabul edilirken, geri kalan 22 bin Arakanlı ise adeta diken üzerinde yaşıyor.

Hindu milliyetçisi olan Hindistan yönetiminin mülteci karşıtı politikaları, gün geçtikçe ülkede kendisini daha da şiddetli şekilde hissettiriyor. Hindistan'daki mülteci kamplarındaki birçok Arakanlı, her an Myanmar yahut Bangladeş'e geri gönderilme durumuyla karşı karşıya. Arakanlı mültecilerin endişesi, geçtiğimiz yılın Ekim ayında 7 Arakanlı mültecinin "gayrıresmi yollarla ülkeye girme" suçlamasıyla sınırdışı edilmesiyle başladı.

Bu tarihten itibaren tutuklanan ve sınırdışı işlemleri başlatılan Arakanlıların sayısı günden güne arttı. Al Jazeera'ya konuşan 75 yaşındaki bir Arakanlı mülteci olan Fayis Ahmed, güvenlik güçlerinin sıklıkla kendilerini sorguladığını, aynı zamanda yerel Hindu çetelerin "Hindistan'ı terk etmezseniz sizi öldürürüz" şeklinde tehditlerde bulunduğunu ifade ediyor.

Bölgede Arakanlı sığınmacılara yardım ulaştırmaya çalışan kurumlar da hükümetin engellemeleriyle karşı karşıya. Yeni Delhi merkezli Zekat Vakfı yetkilisi Zafer Mahmud, Arakanlılara yönelik yardım çalışmalarına hükümetin engel olduğunu belirterek, hükümeti "Müslüman karşıtı politikalar izlemekle" suçluyor.

Hindistan'da iktidardaki "Bharatiya Janata" Partisi (BJP) ise Arakanlılar konusunda oldukça katı. BJP sözcüsü Nalin Kohli konuya ilişkin "Myanmar'ın Arakanlılar için güvenli olup olmadığına dair görüş belirtmek istemiyoruz. Myanmar hükümeti onları geri almak istediğini söylüyor." açıklamasında bulunuyor.

Hindistan'da yaşam Arakanlı mülteciler için oldukça zorlaşırken, birçok Arakanlı ise Bangladeş'e kaçmayı tercih ediyor. Myanmar'a geri dönme konusunda ise hepsinin tutumu açık: "Hindistan'da ölmek, Myanmar'a dönmekten daha iyidir."

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.