Hindistan'da radikal Hindu çetelerden Müslümanlara karşı kitlesel saldırılar: En az 35 ölü

Hindistan'da radikal Hindu çetelerden Müslümanlara karşı kitlesel saldırılar: En az 35 ölü

Hindistan’da tartışmalı vatandaşlık yasasıyla ilgili çıkan şiddet olaylarında, Pazar gününden bu yana en az 35 kişi öldü, 200'ü aşkın kişi yaralandı.

Hindistan’da tartışmalı vatandaşlık yasasıyla ilgili çıkan şiddet olaylarında, Pazar gününden bu yana en az 35 kişi öldü, 200'ü aşkın kişi yaralandı.

Guru Tech Bahadur Hastanesi müdürü Sunil Kumar yaptığı açıklamada hastanelere 189 yaralının taşındığını, yaralıların 60’ının ateşli silahla vurulduğunu belirtti. Yeni Delhi'nin kuzeybatısındaki Guru Teg Bahadur Hastanesi’nden Dr. Rajesh Karla, ölümlerin çoğuna ateşli silahların neden olduğunu aktardı.

Tıbbi amir Kishore Seneg, AFP’ye yaptığı açıklamada, Guru Teg Bahadur Hastanesi'nde 22 kişi, Luke Nayak Hastanesi'nde de 5 kişinin öldüğünü doğruladı.

Başbakan Modi'den sükunet çağrısı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi olayların ardından ilk kez yaptığı açıklamada, vatandaşlara sûkunet çağrısında bulundu.

Hindistan Ulusal Kongresi Başkanı Sonia Gandhi, Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi’ndeki (BJP) Hindu milliyetçilerin, nefret ve korku söylemlerini yaydığını belirterek ‘’nefret siyasetine son verilmesi’’ çağrısında bulundu. Gandhi ayrıca İçişleri Bakanı Amit Şah’ı şiddet olaylarının arkasında durmakla suçladı.

Hindistan basınında yer alan olaylarda, protestocu Müslümanlarla silahlı Hindu milliyetçiler arasında çatışmalar çıktığı aktarılıyor. Video kayıtlarında ‘Yaşasın Tanrı Ram’ diye slogan atan silahlı grupların Yeni Delhi’nin banliyölerinde Müslümanlara saldırdığı görülüyor. Başkente on kilometre mesafede olan doğu banliyölerinde genelde fakir göçmen işçiler yaşıyor. Hindu gruplar buradaki bir mescidi yakarak minaresine Hindistan bayrağı çekti. Video kaydında, üç kişinin minareye tırmanarak hoparlörü kırdığı ve kalabalığın tezahüratları eşliğinde minareye Hindistan bayrağı çektiği görüldü. Yerel basın bazı araç ve evlerin yakıldığını, ayrıca üç gazeteciye de saldırıldığını aktardı.

Ordunun müdahil olması isteniyor: "Yapabilecek bir şeyimiz yok"

Yeni Delhi Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Mandeep Singh Rinjhawa olaylara karışan 106 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Öte yandan AFP’ye konuşan bir emniyet yetkilisi, polisin tüm çabasına rağmen, olaylara müdahalede yetersiz olduğunu ve bir an önce ordunun müdahil olması gerektiğini söyledi. Çok sayıda şiddet olayı çağrısı aldıklarını bildiren yetkili, ‘’Telefonda panik halinde bizi arıyorlar, ama yapabileceğimiz bir şey yok’’ dedi. Fransız basınında bir gazeteci, göçmen işçilerin şiddet olaylarından kaçarak şehri terk ettiklerini bildirdi. Kumaş işçisi bir göçmenin, ‘’Yapacak bir şey yok, gitmeliyiz, burada kalırsak öleceğiz, silahla ateş ediyorlar’’ ifadelerini aktardı.

Vatandaşlık yasası

Vatandaşlık Düzenleme Yasası, Hindistan Parlamentosu tarafından kabul edilmiş ve 13 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind’in imzasıyla yürürlüğe girmişti. Yasa, Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'dan gelen ve Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlık dinlerine mensup yasa dışı göçmenlere vatandaşlık yolunu açarken, aynı sınıftaki Müslümanları kapsam dışı bırakıyor. Muhalefet söz konusu yasanın Başbakan Modi’nin Hindu milliyetçi politikalarının bir parçası olduğunu belirtiyor. Vatandaşlık Düzenleme Yasası, Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 9 Aralık 2019'dan bu yana protesto ediliyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.