Hindistan'ın baraj projesi Keşmir köylerini sular altında bırakacak

Hindistan'ın baraj projesi Keşmir köylerini sular altında bırakacak

Keşmir'in Kathua bölgesinde 52 köyden 4 bin Müslüman aile, Hindistan'ın baraj inşası için onları topraklarından sürme kararına karşı mücadele veriyorlar.

Hindistan'a bağlı olan ve Müslüman çoğunluğun yaşadığı Cammu Keşmir'in Kathua bölgesinde merkezi yönetimin Ujh Nehri'ne inşa etmeyi planladığı barajın, tamamı Müslüman 52 köyü ortadan kaldıracağı, 4 bine yakın aileyi evsiz bırakacağı ifade ediliyor.

Kathua bölgesi Himalaya Dağları'nın eteklerinde ormanlık bir bölge olarak tabiat güzellikleriyle dikkat çekiyor. Tarımla geçinen bölge sakini Müslümanlar yoğun olarak ipek ve meyve üretimiyle geçimlerini sağlıyorlar.

Baraj, Müslümanların yaşadığı bölgeyi tamamen sular altında bırakacak

Fakat Hindistan yönetiminin bu bölgedeki Ujh Nehri'ne inşa etmeyi planladığı 186 megavat elektrik üretmesi hedeflenen barajın bölgeyi tamamen sular altında bırakacak olması bu Müslümanların zorunlu tahliyesine neden olacak.

ekran-resmi-2021-09-10-14-51-22.png

Kayhua bölgesinden

Kendilerinden izin alınmadan yaşam alanlarının bu şekilde yok edilmesine tepkili olan Müslüman köylüler organize olarak "Sosyal Kalkınma ve Refah Komitesi" kurdular ve seslerini dünyaya duyurmaya çalışıyorlar.

"Başka bir yerde yaşamak istemiyoruz"

Köylülerden 50 yaşındaki Tripta Şarma El Cezire'ye yaptığı açıklamada, "Burada oldukça mutlu bir hayat sürüyoruz, başka bir yerde yaşamak istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bölge sakinlerinden Rita Devi "Atalarımız bu güzel topraklarda yaşadı, biz de yaşıyoruz, çocuklarımız ve torunlarımız da yaşasın istiyoruz. Kim ne hakla bizi topraklarımızdan sürebilir?" dedi.

Bölge sakinleri kendilerine ne kadar tazminat verilirse verilsin bölgelerinden sürülmek istemediklerini, bununla beraber teklif edilen tazminat rakamlarının da çok düşük olduğunu belirtiyorlar.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.