Hint işgali altındaki Keşmir'de kadınların zorlu 'doğum yolculuğu'

Hint işgali altındaki Keşmir'de kadınların zorlu 'doğum yolculuğu'

Keşmir halkı, işgalin ve imkansızlıkların getirdiği sıkıntılar karşısında hayata tutunmaya çalışıyor.

Keşmir halkı, işgalin ve imkansızlıkların getirdiği sıkıntılar karşısında hayata tutunmaya çalışıyor.

Bu sorunları en yakından hissedenler arasında şüphesiz Keşmirli kadınlar var.

Hint işgalindeki Keşmir'in Şopyan ilçesine bağlı ormanlık alanda yer alan Zirkan köyünde kış oldukça ağır geçiyor. Karın kapladığı bölgede yaşayan kadınlardan biri, 32 yaşındaki Ahtar Can.

Dördüncü çocuğuna hamile olan Ahtar Can'ın, doğum sancıları arttıkça, en yakındaki hastaneye nasıl ulaşacağına dair düşünceleri de karamsar bir hal aldı.

kesmir4.jpg

Köyden çıkabilmek için kar küreyen Keşmirliler

Ailesinin ve komşularının da yardımıyla Ahtar Can, bir gece vakti 7 kilometrelik bir yolculukla, derme çatma bir sedyenin üzerinde, hastaneye götürülebildi. Sancılara dayanamayan Can, doğumu yolda yapmak zorunda kaldı.

El Cezire'ye konuşan Can "Öleceğimi düşündüm. Eve kucağımda bir çocukla dönüp dönemeyeceğimden emin değildim." ifadelerini kullanıyor. Çocuğuna İşfak adını veren Can, bölgede temel insani gereksinimlerden mahrum halde yaşayan çok sayıda Keşmirliden yalnızca biri.

"Eve yürüyerek döndüler"

Hastanede altı gün kalan Can ve ailesi, daha sonra kiraladıkları bir araçla, köylerinin 5 kilometre yakınına kadar gidebildiler.

kesmir1.jpg

Srinagar, Lal Ded Hastanesi

Buradan sonra, tekrar yürümek zorunda kaldılar. Can "Yürüyecek durumda değildim ama başka bir seçeneğim de yoktu." şeklinde ifade ediyor durumunu. Can'ın komşusu olan 28 yaşındaki Zeytune Begüm ise şunları söyledi:

"Bizim gibi kadınların, böyle ücra bölgelerde yaşamasının zorlukları bunlar, ve bu kimsenin umrunda da değil. Hastaneye erişmek oldukça zor. Bir yaşlı veya çocuk hastalanırsa, bu herkes için çok stresli bir şey oluyor."

kesmir3.jpg

kesmir2.jpg

Srinagar Lal Ded Hastanesi'nin önünde ve içinde Keşmirli kadınlar

Özellikle kış aylarında, kırsal bölgelerde yaşayan Keşmirliler için, temel sağlık hizmetlerine ulaşmak bile büyük bir problem halini alabiliyor. Hindistan genelinde yaklaşık olarak her 2 bin insana bir doktor düşerken, bu oran Keşmir'de 3 bin 866 insana bir doktor.

Dünya Sağlık Örgütü, ortalama bir sağlık hizmetinin görülmesi için her bin kişiye bir doktor düşmesi gerektiği görüşünde.

Bölge üzerine çalışmalar yürüten araştırmacılar, Keşmir'de kadınların doğum sırasında ölümlerine oldukça sık rastlandığı ve durumun endişe verici olduğu bilgisini paylaşıyor.

Araştırmacılardan Sobia Can, 2009-2018 arasında hamile 27 kadının hastane yolunda, 52'sinin ise evlerinde doğum yaptıkları sırada hayatlarını kaybettiğini ifade etti. Kayda geçmeyen ölümlerle birlikte bu rakamların korkutucu boyutlara ulaştığı düşünülüyor.

Hindistan işgali altındaki bölgede sivil halkın yaşadığı sıkıntılar zamanla artarak devam ediyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.