"Hindistan ve Pakistan arasında Keşmir görüşmeleri devam ediyor"

"Hindistan ve Pakistan arasında Keşmir görüşmeleri devam ediyor"

Hindistan ve Pakistan'dan üst düzey istihbarat görevlilerinin, Keşmir'in tartışmalı Himalaya bölgesi üzerindeki askeri gerginliği yatıştırmak için ocak ayında Dubai'de gizli görüşmeler yaptığı belirtildi.

Hindistan ve Pakistan'dan üst düzey istihbarat görevlilerinin, Keşmir'in tartışmalı Himalaya bölgesi üzerindeki askeri gerginliği yatıştırmak için ocak ayında Dubai'de gizli görüşmeler yaptığı belirtildi.

Reuters'a konuşan kaynaklar, iki hükümetin önümüzdeki birkaç ay içinde ilişkileri normalleştirmek için bir yol haritasını hedefleyen diplomasi kanalını yeniden açtığını söyledi.

Nükleer silaha sahip iki ülke arasındaki bağlar, 2019'da Keşmir'de bir Hint askeri konvoyuna yönelik intihar saldırısı ve Hindistan'ın Pakistan'a savaş uçakları göndermesiyle gerilmişti.

Kaynaklar, Hindistan’ın Araştırma ve Analiz Kanadı, dış casus ajansı ve Pakistan’ın Hizmetler Arası İstihbarat yetkililerinin Birleşik Arap Emirlikleri yönetiminin gözetiminde bir toplantı için Dubai'ye gittiğini kaydetti.

"Tayland'da, Dubai'de ve Londra'da görüşmeler yapıldı"

Pakistanlı üst düzey savunma analisti Ayesha Siddiqa, Hint ve Pakistan istihbarat yetkililerinin birkaç aydır üçüncü ülkelerde toplandığına inandığını kaydederek, “Sanırım Tayland'da, Dubai'de, Londra'da en üst düzey insanlar arasında toplantılar yapıldı” dedi.

Uzmanlar her iki ülkenin de yakınlaşma arayışında olması için nedenleri olduğuna dikkat çekiyor. Hindistan, geçen yıldan bu yana Çin ile sınır konusunda anlaşmazlık yaşıyor ve Pakistan cephesinde bir gerginlik istemiyor.

Uzmanlar, ekonomik zorluklara ve "IMF kurtarma programına bağlanmış" olan Çin müttefiki Pakistan'ın, Keşmir sınırındaki artan gerginliği uzun bir süre boyunca karşılayamayacağını söylüyor.

Modi ve Han karşılıklı mektuplaşmıştı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan Başbakanı İmran Han'a 23 Mart’ta gönderdiği mektubunda şunları kaydetmişti:

"Komşu ülke olarak Hindistan, Pakistan halkıyla samimi ilişkiler arzuluyor. Bunun için terörden ve düşmanlıktan arındırılmış bir güven ortamı şart. Ekselansları, insanlık için bu zor zamanda, size ve Pakistan halkına Covid-19 salgınının zorluklarıyla başa çıkmanız konusunda en iyi dileklerimi iletmek istiyorum. Ekselansları, lütfen bunları en yüksek saygımın ifadeleri olarak kabul edin."

Pakistan Başbakanı Han da Hindistan Başbakanı Modi’ye gönderdiği mektupta, "Güney Asya’da kalıcı bir barış ve istikrarın, Hindistan ve Pakistan arasındaki sorunların ve özellikle Keşmir meselesinin çözümüne bağlı olduğuna inanıyoruz." ifadelerine yer vermişti.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde bir prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oyuyla belirlenmesini öngörüyor. Hindistan, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.