Hizbullah, Beyrut patlaması soruşturmasının kapatılmasında ısrarcı

Hizbullah, Beyrut patlaması soruşturmasının kapatılmasında ısrarcı

Lübnan'da Hizbullah'a yakın medyada Beyrut patlaması soruşturmasının kapatılmasına ve olayın unutulmasının gerektiğine dair propagandaların arttığı gözlemleniyor. Bazı kesimler ise bu soruşturma için savaşa hazır.

Lübnan'da Hizbullah örgütü ve medyasının Beyrut patlaması soruşturmasının tamamen kapatılmasını talep etmesi dikkat çekiyor.

Hizbullah destekçisi Lübnan merkezli haber sitesi El-Ahbar'da yayınlanan bir makalede, sitenin baş editörü İbrahim el-Emin, soruşturmanın baş yargıcı Tarık Bitar'a soruşturmanın tamamen sona ermesi çağrısında bulundu.

Daha önce Hizbullah yanlısı medya organları, soruşturmaya içerik eleştirilerinde bulunuyorlar veya bazı konulara değinilmemesini istiyorlardı.

Fakat artık Hizbullah açıkça medyasıyla soruşturmanın tamamen kapatılmasını, sorumluluğu bulunduğu bilinen patlama olayının tamamen unutulmasını istediğini saklamıyor.

4 Ağustos 2020'de Beyrut limanında patlama tehlikesine rağmen yıllardır istiflenmiş bir şekilde saklanan 2 bin 750 ton amonyum nitrat çok şiddetli bir biçimde infilak etmiş, olayda 218 kişi ölmüş, 15 bin kişi yaralanmış, Beyrut'ta 10-15 milyar dolarlık hasar oluşmuştu.

Patlamanın olduğu dönemde limanın Hizbullah tarafından kontrol edildiği biliniyordu.

Hizbullah baştan beri soruşturmaya karşı

Hizbullah sorumlu tutulacağı nedeniyle baştan itibaren patlamaya dönük soruşturma açılmasına mani olmaya çalıştı. Fakat bu patlamanın devasa büyüklüğü ve zararı Lübnan'da Şii siyasi hareketler dışında tüm kesimlerin soruşturma açılmasının zaruri olduğunda birleşmesine neden oldu ve nihayet Temmuz 2021'de soruşturma açıldı.

Beyrut limanındaki patlama coğrafi yakınlık nedeniyle en çok Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı Doğu Beyrut'a zarar vermişti.

Hizbullah ile öncesinde de kötü ilişkilere sahip olan Lübnan Hristiyanlarının ana grubu olan Marunilerin (Katolik Arap) Ketaib Partisi, kaleleri olan Doğu Beyrut'a patlamanın verdiği ağır hasar nedeniyle Hizbullah aleyhindeki söylemlerinin şiddetini artırdı.

Patlamanın hangi kesimlerin yoğun olarak bulunduğu bölgeyi etkilediği de patlamaya verilen tepkilerin şekillenmesinde büyük rol oynadı.

Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı Batı Beyrut da Doğu Beyrut kadar olmasa da patlamada ağır hasar gördü.

Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Güney Beyrut ise limandan uzaklığı nedeniyle patlamadan önemli derecede etkilenmedi.

Lübnan'daki Hizbullah karşıtları, örgütün patlama soruşturmasının kapatılması talebiyle ilgili "Hizbullah'ın dahlinin açık olduğu bu kadar büyük ve yıkıcı bir patlamanın soruşturmasının tamamen kapatılmasının istenmesi Hizbullah'ın ne kadar şımarıklaştığının delilidir." değerlendirmelerinde bulunuyor.

Soruşturmanın kapatılması meselesinin ülkede Hizbullah ve Ketaib Partisi arasında bir savaş başlatabileceği belirtiliyor. Hizbullah ülke içerisindeki en güçlü yapı sayılırken Ketaib Partisi'nin de Lübnan Ordusu'ndaki Maruni yoğunluğuna ve Batı'dan destek ummasına güvendiği gözlemleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.