Hizbullah-İsrail çatışması bölgeyi savaşın eşiğine getirir mi?

Hizbullah-İsrail çatışması bölgeyi savaşın eşiğine getirir mi?

İsrail-Lübnan sınırında artan çatışmalar nedeniyle Gazze'deki savaşın bölgesel bir yangına yol açabileceği endişesi giderek artıyor.

İsrail ordusu ve Lübnan merkezli Hizbullah, sınırın öte yanında yine çatışmaya girdi.

İran destekli Hizbullah Salı günü bir İsrail komuta üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenledi. İsrail buna hava saldırılarıyla karşılık verirken, hedefli bir saldırıda üç Hizbullah üyesinin öldürüldüğü de bildirildi.

İsrail-Lübnan sınırındaki saldırıların artması, Gazze'deki savaşın bölgesel bir yangına yol açma tehlikesi taşıdığı korkusunu körüklüyor.

Hizbullah, Pazartesi günü Lübnan'da Hizbullah saha komutanı Vissam El Tavil'in öldürülmesine ve geçen hafta Beyrut'ta Hamas’ın iki numaralı ismi Salih El Aruri'ye düzenlenen saldırıya misilleme olarak "düşmanın Safed kentindeki kuzey komuta merkezini birkaç insansız hava aracıyla" hedef aldığını açıkladı.

El Tavil, Lübnan Hizbullahı’nın özel Radvan gücünde bir birimin başkan yardımcısıydı ve Gazze savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana çatışmalarda öldürülen en yüksek rütbeli Hizbullah mensubu oldu.

El Aruri 2 Ocak'ta Beyrut'un güney banliyölerinden Hizbullah'ın kalesi Dahiye'de İsrail tarafından düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısında öldürülmüştü.

İsrail hava kuvvetleri Hizbullah'a ait bir dizi insansız hava aracını hedeflerine ulaşmadan önce engellediğini açıkladı. Ancak videolar en az bir tanesinin hedefe ulaştığını gösteriyor. İsrail savaş uçakları daha sonra insansız hava araçlarının gönderildiği yer olduğu ileri sürülen noktalara saldırı düzenledi.

İsrail'in kuzey sınır kasabası Shlomi'den bildiren Al Jazeera'den Laura Khan, Lübnan ve İsrail arasındaki 120 kilometrelik sınır hattında birkaç saat boyunca sirenlerin çaldığını söyledi.

Khan, "Bir saatten fazla bir süre boyunca tepemizde insansız hava araçlarının uçtuğunu duyduk. Bazı jetlerin seslerini de duyduk" diye ekledi.

Khan, Shlomi'nin artık bir "hayalet şehir"e dönüştüğünü ve binlerce insanın çatışmalar nedeniyle bölgeyi terk ettiğini bildiriyor.

"İsrailliler Hizbullah'ı sınırdan geri püskürtmekten ve bu bölgeyi tahliye eden on binlerce sakini geri getirmekten bahsediyor. Burası tam bir hayalet şehir. Bu durum her iki tarafı da gerçekten savaşın eşiğine getiriyor" dedi.

İHA saldırısında üç Hizbullah üyesi öldürüldü

Grubun faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olan kaynakların Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre, Lübnan'ın güneyindeki Ganduriye kasabasında bir araca düzenlenen saldırıda üç Hizbullah mensubu öldürüldü.

Al Jazeera'den Zeina Khodr'ın Lübnan'ın sınır kenti Tyre'den bildirdiğine göre araç İsrail'e ait olduğu düşünülen bir insansız hava aracı tarafından vuruldu.

Haberin yazıldığı sırada ölenlerin kimlikleri tespit edilememişti.

Khodr, "Ganduriye savaş alanının dışında. Bu saldırı Lübnan'ın 10 km kilometre derinliğinde, Hizbullah komutanı El Tavil'in öldürüldüğü yerden çok uzakta değil" dedi.

Khodr ayrıca, "İsrail, İran'ın 'Direniş Ekseni' olarak adlandırdığı grubu oluşturan farklı grupların üyelerini ve komutanlarını hedef alan yeni bir stratejiye sahip gibi görünüyor.” diye ekledi.

İsrail'in güney Lübnan'a yönelik bombardımanında Hizbullah 130'dan fazla savaşçısını kaybetti ve El Aruri ile El Tavil'in öldürülmesi Gazze'deki savaşın Lübnan'a ve bölgenin diğer noktalarına sıçrayabileceği endişelerini arttırdı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı sürerken Batı Şeria'da, Irak ve Suriye'de ve Kızıldeniz'de şiddet olayları tırmanıyor.

Lübnan'da şiddetin artması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Ortadoğu ülkelerini ziyaret ederek bölgede "derin bir gerilim anı" olarak adlandırdığı durumu yatıştırmaya çalıştığı bir döneme denk geldi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.