İsrail'in Lübnan'daki saldırısında Hizbullah'ın üst düzey bir ismi öldürüldü

İsrail'in Lübnan'daki saldırısında Hizbullah'ın üst düzey bir ismi öldürüldü

Vissam El Tavil şu ana kadar çatışmalarda öldürülen en üst düzey Hizbullah komutanlarından biri olarak gösteriliyor.

Grubun Lübnan'daki operasyonları hakkında bilgi sahibi olan güvenlik kaynaklarının Reuters'a verdiği bilgiye göre, İsrail'in Pazartesi günü gerçekleştirdiği bir saldırıda Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın özel Radvan gücünün bir komutanı öldürüldü.

Hamas'ın Gazze'den İsrail'e saldırdığı 7 Ekim'den bu yana İsrail-Lübnan sınırında yaşanan çatışmalarda aralarında Radvan gücü mensuplarının da bulunduğu 130'dan fazla Hizbullah savaşçısı öldürüldü.

Lübnan'daki üç güvenlik kaynağı, bir Radvan biriminin başkan yardımcısı olan Vissam el Tavil ve bir başka Hizbullah savaşçısının, içinde bulundukları aracın sınırdan yaklaşık 6 km uzaklıktaki Mecdel Selm köyünde vurulduğunu aktardı.

İsrail'den olayla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Lübnan'da konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir başka kaynağa göre El Tavil şu ana kadar çatışmalarda öldürülen en üst düzey Hizbullah komutanlarından biri.

Grup, El Tavil'in aralarında Genel Sekreter Hasan Nasrallah ve 2008 yılında Suriye'de öldürülen grubun askeri komutanı İmad Muğniye'nin de bulunduğu Hizbullah liderleriyle çekilmiş fotoğraflarını dağıttı.

ekran-resmi-2024-01-09-09-27-02.png

El Tavil Hizbullah lideri Nasrallah ile birlikte

Bir başka fotoğrafta ise dört yıl önce Bağdat'ta bir ABD insansız hava aracı saldırısı sonucu öldürülen İran Kudüs Gücü'nün eski lideri Kasım Süleymani'nin yanında otururken görülüyor.

Güvenlik kaynaklarından biri El Tavil'in ölümünü "çok acı verici bir saldırı" olarak nitelendirdi. Bir diğeri ise "işler şimdi alevlenecek" dedi.

Hizbullah ile İsrail arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar büyük ölçüde sınır bölgesinde sınırlı kaldı.

Geçen hafta Hizbullah'ın kontrolündeki Beyrut'un güney banliyölerinde bir İsrail saldırısında Hamas’ın iki numaralı ismi Salih el Aruri'nin öldürülmesiyle tansiyon daha da yükseldi. İsrail bu saldırının sorumluluğunu ne üstlendi ne de reddetti.

Hizbullah Cumartesi günü yaptığı açıklamada El Aruri'nin öldürülmesine " ilk tepki" olarak İsrail'in önemli bir gözlem noktasını 62 roketle vurduğunu duyurdu.

Çatışmalar sırasında öldürülen diğer Radvan gücü üyeleri arasında Hizbullah'ın önde gelen siyasetçilerinden birinin oğlu olan Abbas Raad da bulunuyor. Raad Kasım ayındaki bir İsrail saldırısında öldürülmüştü.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah geçen hafta televizyonda yaptığı iki konuşmada İsrail'i Lübnan'a karşı geniş çaplı bir savaş başlatmaması konusunda uyardı.

Nasrallah, "Kim bizimle savaşmayı düşünürse, tek kelimeyle pişman olacaktır" dedi.

Pazar günü Hizbullah lider yardımcısı Naim Kasım, grubun "topyekün savaş başlatmak istemediğini, ancak İsrail bize karşı topyekün savaş açmaya karar verirse, sahada tereddüt etmeden ve sahip olduğumuz her şeyle topyekün savaşla karşılık vereceğimizi" söyledi.

Filistin İsrail savaşı, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere ateş açması ve İsrail'e füze ve insansız hava araçları fırlatması, Irak'taki Tahran destekli milislerin Irak ve Suriye'deki ABD güçlerine saldırması gibi İran'a bağlı grupları da gerilimin içine çekti.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.