İsrail şiddeti Lübnan'da 76.000 kişiyi yerinden etti

İsrail şiddeti Lübnan'da 76.000 kişiyi yerinden etti

İsrail 7 Ekim'den bu yana Lübnan topraklarına saldırılar gerçekleştiriyor.

BM Uluslararası Göç Örgütü, Lübnan'ın İsrail sınırında neredeyse üç aydır devam eden çatışmalar nedeniyle 76.000'den fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

Filistin-İsrail savaşının Ekim ayı başında patlak vermesinden bu yana sınır bölgesinde şiddet olayları artarken, İsrail güçleri ile Filistinli grup Hamas'ın Lübnanlı müttefiki İran destekli Hizbullah arasında Cuma günü de karşılıklı çatışmalar yaşandı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Perşembe günü yayınladığı bir raporda, tırmanan savaşın 76.018 kişiyi, özellikle de Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırındaki bölgelerde yerinden ettiğini açıkladı.

Rapora göre yerinden edilen Lübnanlıların yüzde 80'inden fazlası akrabalarının yanında kalırken, sadece yüzde 2'si başta kıyı kenti Tyre ve Hasbaya bölgesi olmak üzere ülkenin güneyine yayılmış 14 toplu barınma merkezinde kalıyor.

BM ajansı, geri kalanların ev kiraladıklarını ya da sınırdan daha uzak bölgelerdeki evlerine taşındıklarını söyledi.

AFP'nin verilerine göre sınır ötesi şiddet Lübnan'da 129 Hizbullah savaşçısı, üç gazetecini ve 20'den fazla sivil olmak üzere 175 kişinin ölümüne yol açtı.

İsrailli yetkililere göre İsrail'in kuzeyinde dokuz asker ve beş sivil öldürüldü.

Sınır boyunca İsrail askerlerine karşı günlük küçük çaplı saldırılar düzenleyen Hizbullah, bu saldırıları Gazze'deki Hamas'a destek için gerçekleştirdiğini söylüyor.

Salı günü Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalelerinden birinde Hamas'ın iki numaralı ismi Salih el Aruri'nin öldürüldüğü bir saldırı gerilimi daha da tırmandırdı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail’in arkasında olduğuna inanılan suikastın "cezasız kalmayacağı" tehdidinde bulundu.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim’de başlayan saldırısı çoğu kadın ve çocuk 22.438 kişinin ölümüne neden oldu.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.